Winkels registreren stelend personeel
Meer dan twintig winkelbedrijven gaan vastleggen welke personeelsleden betrapt zijn op diefstal binnen de eigen winkel. Deze waarschuwingslijst moet voorkomen dat ontslagen werknemers weer bij een andere winkel aan de slag gaan.
Dat maakte de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vandaag bekend. Het gaat om personeel dat geld of producten achteroverdrukt of om leidinggevenden die knoeien met inkoopgegevens om er zelf beter van te worden.
In 2004 werd voor 490 miljoen euro uit winkels gestolen, 30 miljoen minder dan een jaar eerder. De RND schat dat 200 miljoen voor rekening komt van winkelpersoneel. Het gaat om een groep van maximaal slechts 4000 werknemers, wat neerkomt op 0,5 procent van het totaalaantal werknemers in de detailhandel.
De fraudeurs berokkenen de werkgever niet alleen financiële schade, maar zorgen ook voor onrust op de werkvloer en verstoorde relaties tussen personeel en leidinggevende.
De raad wil niet zeggen om welke ondernemingen het gaat. Het College Bescherming Persoonsgegevens stak vorig jaar nog een stokje voor een zwarte lijst voor frauderend winkelpersoneel. Nadat de RND de plannen had aangepast, konden deze wel door de beugel.
Werknemers krijgen bericht als ze op de zwarte lijst staan. Na vier jaar wordt de betreffende persoon automatisch weer geschrapt uit het register.
Het RND concludeert verder dat de politie in de grote steden succesvol is bij de aanpak van veelplegers. Deze categorie is verantwoordelijk voor 60 procent van de financiële schade door winkeldiefstal. In 2004 kregen 866 winkels een overvaller op bezoek. Twee jaar geleden bedroeg dit aantal nog 1119.
De detailhandel heeft vorig jaar ruim 72 miljard euro omgezet. Volgens directeur E. Hamming van de RND staat de sector onder druk door haperende koopkracht en teruglopende consumentenbestedingen. De RND-voorman verwacht dat het economisch dieptepunt nog niet is bereikt, „ondanks andere signalen van pril economisch herstel.”