„Hersenen Schiavo totaal beschadigd”
De hersenen van de Amerikaanse comapatiënte Terri Schiavo, die eind maart op 41-jarige leeftijd overleed, waren onherstelbaar beschadigd. Die schade was met geen enkele medische behandeling op te heffen.
Dat concludeerde dr. Jon Thogmartin, die de lijkschouwing op Schiavo uitvoerde in Miami, in de Amerikaanse staat Florida. Schiavo moet volgens Thogmartin ook blind zijn geweest, omdat het gezichtscentrum van haar hersenen dood was. De lijkschouwer zei woensdag tijdens een persconferentie dat Schiavo nog slechts een vegetatief bestaan leidde (”permanent vegative state”).
Het onderzoek van de lijkschouwer laat vele vragen onbeantwoord, bijvoorbeeld over de oorzaak van haar coma in 1992. Michael Schiavo stelde dat zijn vrouw een hartstilstand kreeg door een gebrek aan kalium vanwege een eetstoornis. Thogmartin had daarover zijn twijfels. „Er is geen bewijs dat zij een eetstoornis had. Niemand heeft haar ooit afslankpillen in zien nemen en zij heeft nooit met familieleden of vrienden over haar eetstoornis gesproken”, aldus de lijkschouwer. Hij had echter ook geen aanwijzingen dat Schiavo destijds door haar man is mishandeld, zoals haar ouders suggereerden.
Die pleitten jarenlang voor behandeling van hun dochter om haar toestand te verbeteren. Michael Schiavo wilde dit echter niet. Hij voerde jarenlang procedures om de toediening van voedsel en vocht aan zijn vrouw te laten beëindigen. Zijn schoonouders verzetten zich daartegen, maar na zeven jaar van procederen kreeg Schiavo toestemming van de justitiële autoriteiten.
Een interventie van president Bush mocht niet baten. Hij schaarde zich in de kwestie aan de zijde van de ouders van Terri. Hij prees woensdag het „zorgvuldig onderzoek” van dr. Thogmartin. „Maar ik zal blijven streven naar bescherming van onze kwetsbaarste burgers”, aldus Bush.
Thogmartin stelde dat Schiavo is overleden door uitdroging nadat zij dertien dagen geen voedsel en vocht meer toegediend kreeg. De rooms-katholieke geestelijk Frank Pavone, die leidinggaf aan de pro-lifebeweging die zich verzette tegen het staken van de toediening van voedsel en vocht en die de ouders van Terri Schiavo bijstond, stelde dat de lijkschouwing geen wijziging aanbrengt in de medisch-ethische beoordeling van de zaak.
„Haar lichamelijke toestand en invaliditeit hebben haar nooit minder gemaakt dan een persoon. Geen enkele vorm van hersenbeschadiging is een reden om geen behoorlijke menselijke zorg meer te verlenen. Die zorg sluit het geven van voedsel en water in. Een persoon met een ’verschrompeld’ brein heeft zorg en liefde nodig. Terri stierf niet aan een verlies van hersenfuncties. Ze overleed als gevolg van een gebrek aan barmhartigheid.”