Economie

Werkloze zonder idee toch kansrijk zakenman

Meestal begint nieuw ondernemerschap met een goed idee. Dat het ook anders kan bewijst het project Kansrijk Eigen Baas van de Rabobanken Oost-Gelderland en het Nederlands Instituut voor Kennisintensief Ondernemerschap (Nikos) van de Universiteit Twente.

ANP
16 June 2005 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

Mensen die graag zelfstandig ondernemer willen worden, maar geen concreet idee hebben, worden in het project een halfjaar gecoacht bij het zoeken naar een levensvatbaar idee. Ook bij het verrichten van marktonderzoek, het opstellen van een bedrijfsplan en een marketingstrategie krijgen de ondernemers in spe ondersteuning. „In twee jaar tijd heeft het project honderd nieuwe ondernemingen opgeleverd. Hoewel niet specifiek voor uitkeringsgerechtigden bedoeld, had driekwart van hen voorheen een uitkering”, vertelde M. Milz van Rabobank Nederland woensdag.

De resultaten zijn boven alle verwachtingen. Ruim 65 procent van de deelnemers is ook daadwerkelijk een eigen bedrijf begonnen. De ondernemingen zijn goed voor 179 nieuwe arbeidsplaatsen. Van de deelnemers die geen eigen bedrijf startten, is vrijwel iedereen weer aan de slag bij een werkgever. „We gaan in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en andere instanties om dit project te kopiëren. Het kan een goed alternatief zijn voor bestaande reïntegratieprojecten”, stelt A. Groen van het Nikos.

Veel deelnemers aan Kansrijk Eigen Baas zijn tussen de 40 en 50 jaar oud. Een moeilijke categorie voor de arbeidsmarkt. De deelnemers van het project worden intensief begeleid door speciaal getrainde accountmanagers van de Rabobanken, het Nikos en ondernemers uit het regionale bedrijfsleven. „Niet alleen het vergroten van kennis, maar ook het aanboren van netwerken is een belangrijk onderdeel van het project. Bovendien vinden de cursisten bij elkaar een klankbord en vormen de ondernemers in spe ook onderling een belangrijk netwerk”, zegt Milz.

De honderd jonge ondernemers presenteerden zich woensdag in de Houtkamphal in Doetinchem. Maureen Biekman begon na een training anderhalf jaar geleden Business House International. „We doen sales en marketing voor Amerikanen die zaken doen met Europa. Daarnaast richten we ons op de Chinese markt. Inmiddels heb ik zeven mensen in dienst”, vertelt de onderneemster.

Matthijs Smit verdiende zijn sporen in de it-sector. Toen hij zijn baan verloor, ging hij op zoek naar iets anders. „Ik wilde in de it blijven werken, maar had geen goed idee. Met behulp van coaching kwam ik uit op advieswerk en oplossingen in de zorgsector.”

Het is een bonte verzameling aan initiatieven die zich tijdens de ondernemersbeurs presenteert. Het eenmansbedrijfje Day Tripper biedt in een luxe omgebouwde bestelbus persoonlijk vervoer aan voor onder meer directies. Businessclass comfort, inclusief vergadertafel en koelkast. De 57-jarige P. van Vuuren uit Eibergen voelt zich jong genoeg om een nieuwe start te maken met een allround evenementenbureau voor feesten en partijen.

De kosten per projectplaats bedragen 13.000 euro. „Dat is meer dan twee keer zo veel als bij de reguliere reïntegratieprojecten, maar onze resultaten zijn zo goed, dat ons initiatief een uitstekend alternatief vormt”, zegt Groen.

Het project Kansrijk Eigen Baas wordt financieel mogelijk gemaakt door de Rabobank, provincie Gelderland en Europese Unie. De Rabobank en Nikos zijn in gesprek over vervolgmogelijkheden van het initiatief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer