Binnenland

Veenendaal claimt miljoenen bij accountant

Het college van Veenendaal begint een procedure bij de rechtbank tegen de accountants van de Stichting Freule Lauta van Aysma. Het college stelt het Veenendaalse Roza Accountants verantwoordelijk voor het verdwijnen van 10 miljoen euro, waarvoor de gemeente borg stond.

Van onze correspondent
16 June 2005 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

Ook directeur Versteeg van de stichting hangt een rechtszaak boven het hoofd. De stichting, die zich bezighoudt met huisvesting van bejaarden, kwam in opspraak toen bleek dat in het jaar 2000 voor miljoenen euro’s was belegd in een Amerikaans project. Tot op heden zijn de gelden niet meer te traceren.

De stichting kwam in de problemen toen de bank om aflossing van twee leningen vroeg. Daarop kwam de gemeente Veenendaal in beeld, omdat die bij de bank borg stond.

Sinds begin 2003 loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar het verdwijnen van 10 miljoen euro. Dit onderzoek is door het openbaar ministerie nog niet afgerond en er worden ook geen mededelingen gedaan over de stand van zaken. Voor de civiele rechtbank te Utrecht heeft een getuigenverhoor plaatsgehad, waarbij bestuursleden van de stichting, banken, accountants, adviseurs en directieleden moesten voorkomen.

Volgens de gemeente heeft Roza, die over 1999 en 2000 de jaarrapporten heeft verzorgd, verzuimd te melden dat de kerkelijke toezichthouders en de gemeente geen toestemming hadden gegeven voor een tweetal leningen en het openen van dollardeposito’s.

Een woordvoerder van Roza deelde woensdagavond mee dat „de gemeente wel degelijk toestemming heeft verleend en dat Roza ook tijdig aan de gemeente over de dollarbeleggingen heeft gerapporteerd.”

Inmiddels heeft de Raad van Tucht voor Registeraccountants de betreffende accountants berispt en een schriftelijke waarschuwing opgelegd. Roza gaat binnenkort tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Het college van Veenendaal start binnenkort een civiele procedure tegen Roza. „De stichting was er om bejaarden te huisvesten en niet om te beleggen. Roza heeft nagelaten om risicovolle transacties te melden. De gemeente had anders eerder kunnen ingrijpen”, aldus wethouder Van Maanen woensdag in een toelichting.

Volgens Van Maanen is het college nagegaan wie een cruciale rol hebben gespeeld in de gang van zaken en bij welke partijen het de meeste kans van slagen heeft om geld terug te krijgen.

Een beslissing om een procedure tegen de kerkelijke toezichthouders te beginnen, wordt vooralsnog niet genomen. Van Maanen: „We wachten eerst de uitspraak in het proces tegen Roza af.”

De woordvoerder van Roza zegt dat de gemeente inmiddels tegen veel partijen rechtbankprocedures heeft aangespannen. „Het is dus niet zo dat de gemeente na zorgvuldig overleg alleen Roza aansprakelijk stelt, zoals de wethouder lijkt te suggereren.”

De zegsman geeft aan dat hij het bedenkelijk vindt dat de gemeente door veel procedures tegen derden aan te spannen haar eigen falen buiten beeld probeert te houden. „Een gemeentelijke commissie heeft vorig jaar het handelen en nalaten van de gemeente onderzocht en een vernietigend oordeel geveld. Volgens het rapport van deze commissie had de gemeente al maatregelen moeten nemen op basis van de door ons verzorgde jaarrekening 1999.”

De woordvoerder verwijst daarbij naar het aftreden van een wethouder. „De gemeente probeert dus haar eigen falen te verbergen en de totale schade bij een aantal partijen te verhalen.”

Volgens wethouder Van Maanen heeft de gemeente directeur Versteeg aansprakelijk gesteld voor het beleid van de stichting. De man heeft daarop nog steeds niet gereageerd. Doet hij dat binnenkort niet, dan wacht hem een dagvaarding, zo maakte de wethouder bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer