Barroso: Nederland moet bijzonder offer brengen aan EU
Nederland, Groot–Brittannië, Frankrijk en Duitsland moeten in het bijzonder „een offer brengen" om te komen tot een Europese begroting voor de periode 2007 tot en met 2013. Dat heeft voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, woensdag gezegd aan de vooravond van de cruciale Europese top over de begroting.
„Alle landen moeten offers brengen", aldus Barroso, die echter Nederland en de drie grote lidstaten specifiek noemde. Barroso heeft liever een slechte begroting dan helemaal geen. „Anders zouden we Europa in een staat van crisis en verlamming storten", stelde de Portugese Commissievoorzitter.
„Iedereen moet meewerken aan een oplossing. Daarbij moeten we niet de nationale kaart spelen. De nationale belangen mogen wel meespelen, maar zolang dit maar gebeurt in een Europese sfeer".
Vice–premier Zalm voelde zich echter niet aangesproken door de commissievoorzitter. „Wij brengen al jaren offers. Wij zijn nu uitgeofferd", aldus de bewindsman.
Woensdag stelde de Luxemburgse premier en huidig EU–voorzitter Juncker dat er zo goed als zeker geen akkoord komt over de EU–begroting op de top. Het Luxemburgse compromisvoorstel is een stuk zuiniger dan Barroso’s eigen begrotingsplannen, maar de Europese Commissie kan er toch mee leven.
De top gaat ook over de Europese grondwet, waarvan de toekomst uiterst onzeker is sinds Nederland en Frankrijk er in een referendum nee tegen hebben gezegd. Barroso pleitte woensdag voor een „denkpauze" bij de ratificatie (goedkeuring) van de grondwet. Anders, zo denkt hij, kunnen andere landen besmet worden met het nee. Een pauze is volgens hem de „enige manier om de grondwet te redden".
In die periode moet er volgens Barroso een maatschappelijk debat gevoerd worden. Daarin moet iedereen nadenken over vragen als het Europees sociaal model, de gewenste economische groei en de toekomstige grenzen van Europa. „Dat gaat tijd kosten. Een snelle reparatie is niet mogelijk", meent hij.
Ook deed Barroso een beroep op Nederland en Frankrijk. Premier Balkenende en president Chirac moeten op de top aangeven wat ze van plan zijn, zei hij. „We moeten van ze horen of ze denken aan een nieuw referendum in hun land".