Buitenland

Regering Zimbabwe laat oudste sloppenwijk in het land ontruimen

De Zimbabwaanse politie heeft dinsdagnacht traangas en de wapenstok gebruikt om protesten te voorkomen bij de sloop van de oudste sloppenwijk in het land, Makokoba bij Bulawayo. Oppositiewoordvoerders zeiden dat nog niet duidelijk is hoeveel bewoners zijn gearresteerd. Makokoba is een bolwerk van de grootste oppositiepartij, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC).

AP
15 June 2005 14:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

MDC–woordvoerder Paul Temba–Nyathi zei dat de bewoners niet hadden teruggevochten, maar dat de politie mensen had aangevallen en menigten uiteen had gedreven. MDC–medewerker en mensenrechtenactivist David Coltart noemde de actie schokkend. Coltart zei dat Makokoba geen echte sloppenwijk was. De meeste woningen telden vier kamers en waren met overheidstoestemming gebouwd. Sommige woningen stonden er al zeventig tot tachtig jaar.

De regering van president Robert Mugabe begon afgelopen maand een zogenoemde schoonmaakcampagne tegen sloppenwijken in steden als Harare en de tweede stad van het land, Bulawayo. Daarnaast werden ruim dertigduizend straatventers gearresteerd die worden beschuldigd van illegale handel en sabotage van de economie. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn door de campagne al zeker tweehonderdduizend mensen dakloos geraakt. Amnesty International en de VN noemen de massale uitzettingen en arrestaties een misdaad tegen de armen en een schending van de mensenrechten.

Volgens de MDC willen Mugabe en zijn regerende ZANU–PF wraak nemen op de armen, die massaal op de oppositie hebben gestemd. Ook zou de regering de sloppenbewoners terug willen drijven naar hun dorpen omdat zij daar makkelijker te controleren zijn dan in de stad. De ZANU–PF beheerst het platteland.

Ondertussen maakte het statistisch bureau van de regering bekend dat de inflatie in mei is opgelopen tot 144,4 procent. De inflatie bedroeg vorig jaar 622 procent, maar de regering meldde begin dit jaar dat zij was gedaald tot 120 procent, een omstreden percentage. Volgens de MDC is de situatie in het land zo rampzalig dat gevreesd moet worden voor voedselrellen. De regering zou met de intimidatiecampagne dergelijke rellen willen voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer