Binnenland

„Kat in het nauw maakt rare sprongen”

Er loopt een poema op de hei bij Ede. Pootafdrukken verraden zijn aanwezigheid. Politie, jachtopzieners en marechaussee begonnen woensdagochtend een drijfjacht. „Een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

Van onze verslaggever
15 June 2005 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:39
...Gezocht...
...Gezocht...

Afgelopen weekeinde werden bij Harskamp de eerste sporen van de poema gevonden. Daarna hebben mensen in Wekerom een glimp van het beest gezien. Vanmorgen werd op de Ginkelse Hei bij Ede een ree met afgebeten kop aangetroffen. Zeer waarschijnlijk het werk van de poema.

Het is volstrekt onduidelijk waar het dier vandaan komt. Bij de politie heeft zich nog niemand gemeld die een poema kwijt is. Het staat vast dat het dier niet recent is ontsnapt uit een dierentuin. Roofdierenopvang Pantera denkt dat het misschien om dezelfde poema gaat die acht jaren geleden in Brabant en Limburg werd gesignaleerd.

De marechaussee zette dinsdagmiddag zestig personen in om te jagen op de poema. Ook vanuit de lucht werd er gezocht. Woensdagochtend werd de zoekactie hervat.

Probleem is dat deskundigen elkaar tegenspreken wat de beste methode is om de poema te vangen. „Tot nu toe is het meest gehoorde advies om het dier dood te schieten. Anderen adviseren een verdovingspistool te gebruiken, maar dat kan pas op ongeveer 20 meter afstand en daar blijft zo’n roofdier echt niet op wachten”, aldus de politiewoordvoerder.

Hij waarschuwt om het gevaar niet te onderschatten. „Een poema is een katachtige en een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

De marechaussee sloot woensdagmorgen diverse wandelpaden op de Ginkelse Hei bij Ede af met roodwitte linten. Voorbijgangers kregen het dringende advies het gebied te mijden. „Als de poema mensen tegenkomt, valt hij volgens deskundigen aan. Op de tweede plaats zitten overal jagers verstopt, die in een fractie van een seconde moeten beslissen of ze zullen schieten als het beest in hun schootsveld komt. En dat kunnen ze niet als in diezelfde lijn publiek staat”, aldus de politiewoordvoerder.

Het Gelderse VVD-statenlid Hulsebos dacht woensdagochtend samen met zijn vrouw een wandeling over de Edese hei te maken. „We gaan vrijdag het Pieterpad lopen en we wilden nog even oefenen.” Dat feest ging niet door. De marechaussee stuurde het echtpaar terug.

Ook schaapherder Henk van den Brandhof heeft het nakijken. Hij gaat iedere dag met zijn 220 schapen en lammeren de hei bij Ede op. Maar vandaag niet. De kudde moet zich te goed doen aan het gras in een weiland.

Van den Brandhof heeft er vrede mee. „Als ik de hei opga, kunnen er rare dingen gebeuren. Een schaap is een makkelijke prooi voor een poema. Makkelijker dan een hert of een wild zwijn.”

Op internet staan adviezen voor het geval mensen onverwacht oog in oog komen te staan met de poema. Serieus: niet weghollen, niet met de rug naar het dier toe gaan staan, spreek de poema stevig toe, maak je groter, doe je armen omhoog, maak lawaai en vecht terug als je aangevallen wordt.

Volgens de pompbediende van het Esso-station De Driesprong net buiten Ede is de poema voor het laatst gezien in de buurt van de Simon Stevinkazerne in Ede. Het zegt hem weinig. „Een poema kan enorm hard lopen. Als zo’n beest begint te rennen, is-tie zo tientallen kilometers verder.”

Ook de Esso-man heeft een advies voor het geval mensen de poema vandaag of morgen ontmoeten. „Gewoon oppakken en op de barbecue leggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer