Opinie

Kamer brengt reconstructie in de knel

De reconstructieplannen voor Gelderland waren goedgekeurd. Wilde plannen in Den Haag dreigen echter roet in het eten te gooien, stelt Corina van der Valk.

15 June 2005 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:39
„Nu wij zover zijn dat de reconstructieplannen voor Gelderland door het ministerie moeten worden goedgekeurd, begint het in Den Haag te rommelen.” Foto RD,Sjaak Verboom
„Nu wij zover zijn dat de reconstructieplannen voor Gelderland door het ministerie moeten worden goedgekeurd, begint het in Den Haag te rommelen.” Foto RD,Sjaak Verboom

Dit voorjaar hebben Provinciale Staten van Gelderland de reconstructieplannen Utrecht/Gelderse Vallei, Achterhoek en Veluwe vastgesteld. Plannen waar jaren van voorbereiding aan voorafgingen en die daardoor konden rekenen op een breed draagvlak.

Alhoewel de aanleiding en inzet van reconstructieplannen aanvankelijk een hele andere invalshoek had, zag een duidelijke meerderheid in de Staten deze plannen als de mogelijkheid om voor de verschillende belanghebbenden een duidelijk toekomstperspectief te bieden.

Kans
Laat ik hierover duidelijk zijn. Wij als PvdA zijn een groene partij, maar zeker meer dan dat! Wij zien ook dat de landbouwsector een cruciale fase doormaakt en dat er sturing geboden is. Agrariërs die andere takken van werk willen oppakken (toerisme, zorg of landschapsbeheer) om een goede boterham te kunnen verdienen, moeten de kans krijgen. Maar de agrariërs die echt boer willen blijven moeten de kans krijgen om aan schaalvergroting te werken. Dit hebben wij bij de reconstructieplannen allemaal duidelijk meegewogen en het resultaat stemt ons tot tevredenheid.

Nu wij echter zover zijn dat de plannen door het ministerie moeten worden goedgekeurd, begint het in Den Haag te rommelen. Onder leiding van Tweede-Kamerlid Koopmans (CDA), ondersteund door VVD, SGP, CU en LPF, kwam er een amendement op tafel dat de mestwet zou moeten aanpassen. Zonder in te veel details te treden komt het er onder andere op neer dat zij handel in dierrechten tussen de verschillende regio’s willen toestaan, waardoor het mogelijk wordt gemaakt om in de ene provincie rechten op te kopen om elders een megabedrijf te beginnen.

Dit is dus een duidelijk staaltje van tussentijds de spelregels veranderen. Was de inzet van de verschillende reconstructieplannen niet om juist regionaal een afweging te maken? Het ging om de vraag hoe de natuur duurzaam verbeterd kan worden en agrariërs in de intensieve sector toch nog een duidelijk perspectief kan worden geboden. Hier was een breed draagvlak voor. Op basis van deze oorspronkelijke bedoeling heeft de PvdA haar afweging gemaakt.

En nu zie je dat de lobby van de intensieve veehouderij een dusdanige invloed op de politiek probeert uit te oefenen dat moeizaam bereikte resultaten toch weer op de tocht komen te staan. Anders kan ik het niet interpreteren.

Gelukkig is het amendement teruggenomen. Dat houdt echter niet in dat wij achterover kunnen leunen; de discussie is uitgesteld tot 2008. De PvdA zal er scherp op toezien dat de afgesproken doelen van het reconstructieplan toch worden behaald!

Krediet
Naast het feit dat dit soort veranderingen het draagvlak geen goed doen, wordt hiermee ook het krediet verspeeld dat de politici steeds weer proberen op te bouwen. Maar dit soort Haagse spelletjes kan ook ik niet uitleggen.

De auteur is lid van de Provinciale Staten van Gelderland voor de PvdA en heeft de reconstructie in Gelderland in haar portefeuille.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer