Kerk & religie

Groep Verwoerd aast op klooster Limburg

De stichting Vliedt uit het Noorderland is verhuisd van Boskoop naar het Limburgse Ohé en Laak. De groep, waarvan de kern uit ongeveer tien personen bestaat, wacht daar tot het klooster in de plaats Koningsbosch hun toegewezen wordt.

Kerkredactie
14 June 2005 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

Begin deze maand moest de groep de voormalige kaashal (waar J. Hoogendoorn, financiële kracht achter de stichting, vroeger een kaaszaak had), verlaten hebben omdat de gemeente andere plannen met het perceel had.

Vliedt uit het Noorderland verwacht dat, vanwege vervolgingen, binnen afzienbare tijd de joden, maar ook het overblijfsel uit de tien stammen zal terugkeren naar Israël. Zij zullen daar samen moeten leven. Daarom vindt de stichting het van belang dat de sabbat als gemeenschappelijke rustdag ingevoerd wordt.

Vliedt uit het Noorderland zou een sleutelpositie gaan vervullen in het vervoer naar en in de opvang in het beloofde land. Er ligt volgens de stichting een claim op Nederland, omdat hier veel afstammelingen van de stam van Zebulon zouden wonen.

De stichting liet haar oog daarom vallen op een klooster in Limburg dat ruim genoeg is om de vele vluchtelingen te herbergen. In een artikel in Visie, begin dit jaar, zei Hoogendoorn: „We geloven dat honderdduizenden via dit gebouw naar Israël zullen vertrekken. De Heere wacht tot het werk in de steigers staat.”

Volgens projectontwikkelaar Berkers, eigenaar van het klooster, is er echter geen sprake van dat de stichting intrek in het klooster kan nemen. „Ik heb via een tussenpersoon twee keer contact gehad met deze groep. Op zich is het te koop, maar een koper zal heel veel geld moeten meebrengen. Waarschijnlijk bouw ik er een paar honderd appartementen in.”

De stichting Vliedt uit het Noorderland is ontstaan nadat H. J. Verwoerd uit Driebruggen begin jaren negentig naar eigen zeggen de opdracht kreeg om in Nederland de sabbat weer in te stellen. Naar aanleiding van deze opdracht en van andere ingevingen, die volgens Verwoerd direct van God kwamen, schreef Verwoerd een boek dat als leidraad voor de groep dient.

Verwoerd stelde ook een belijdenis op die volgens het voorwoord als „geschenk uit de hemel” gezien wordt. Mensen die „nog met de Reformatie bezig zijn”, zijn „dwaze maagden.”

Meerdere mensen hebben zich in het verleden bij de groep gevoegd maar zijn later weer vertrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer