Politieke onrust in Sri Lanka vanwege deal met Tijgers
De president van Sri Lanka, Chandrika Kumaratunga, zal waarschijnlijk nog deze week een uiterst omstreden plan goedkeuren voor de hulpverlening aan de getroffenen van de zeebeving van 26 december. De president wil een deel van de beschikbare hulpgelden officieel overdragen aan de rebellenbeweging Tamil Tijgers (LTTE), die delen van het noorden en oosten van het eiland vast in handen hebben.
Het voornemen is politiek zeer omstreden. Vooral de marxistische coalitiepartij JVP is fel tegen. De nationalistische partij vindt dat de LTTE op geen enkele wijze een formele rol moet krijgen in de hulpverlening.
De JVP heeft gedreigd uit de toch al wankele regering van Kumaratunga te stappen. Als dat gebeurt, heeft de coalitie geen steun meer van een meerderheid van het parlement.
Volgens politieke bronnen in Colombo heeft de president maandag tijdens politiek spoedberaad steun gekregen van oppositiepartijen in de volksvertegenwoordiging. Ze zou dan ook vast van zins zijn haar plannen voort te zetten, ondanks het gevaar dat haar veertien maanden oude regering onderuit kan gaan.
De politie zette maandag traangas in tegen fanatieke boeddhistische monniken die in Colombo betoogden tegen een akkoord met de Tamil Tijgers. Zij vinden net als de JVP dat een formele samenwerking tussen de regering en de LTTE de feitelijke erkenning zou zijn van het bestaan van een aparte Tamil-staat op het eiland.