Economie

Veerman wil bse-beleid versoepelen

De strenge regels ter voorkoming van de gekkekoeienziekte (bse) worden versoepeld, als het aan minister Veerman van Landbouw ligt. Hij wil in de EU pleiten voor goedkopere maatregelen.

Redactie politiek
14 June 2005 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:38

Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds 2001 worden in Nederland jaarlijks 500.000 koeien getest op bse. Dat kan goedkoper, meent Veerman. Hij weet zich gesteund door een rapport van het Centraal Instituut voor Dierziekte Controle (CIDC). Versoepeling van de maatregelen is mogelijk, omdat bse in Nederland onder controle lijkt.

Veerman verwacht dat het aantal bse-gevallen steeds verder afneemt. In 2002 waren 24 koeien met de ziekte besmet, vorig jaar nog maar zes. Door de getroffen maatregelen is tevens de „kans klein dat koeien geboren na 1999 bse zullen ontwikkelen”, stelt het CIDC in zijn onderzoek.

Het instituut doet in zijn rapport, dat de minister maandag naar de Kamer stuurde, aanbevelingen op welke terreinen de regels kunnen worden aangepast. Naast efficiëntere controles en het weer toestaan van het gebruik van diermeel, dat „veel veiliger” is geworden, zouden ook de regels voor het uit voorzorg doden van risicodieren soepeler kunnen.

De landbouwminister wil de aanpassing van het bse-beleid in de EU bespreken. Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie al gevraagd hoe zij in de toekomst wil omgaan met de gekkekoeienziekte. Versoepeling van de maatregelen tegen bse mag de volksgezondheid echter niet in gevaar brengen, vindt Veerman. Ook moet de voedselveiligheid gewaarborgd blijven.

Vlees van een bse-koe kan bij mensen de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jacob (vCJD) veroorzaken. In mei van dit jaar overleed een vrouw bij wie als eerste in Nederland vCJD werd vastgesteld.

De enige oorzaak voor bse in Nederland was vervuild diermeel, stelt het CIDC in zijn rapport. Dat meel is gemaakt van slachtafval. Het diermeel dat met bse was geïnfecteerd, was niet voldoende gesteriliseerd. Daarnaast werd tot 1997 diermeel geïmporteerd uit landen met veel bse-gevallen, waar de destructie van zieke dieren minder goed was geregeld dan in Nederland.

Sinds 1994 mogen herkauwers als koeien en schapen geen diermeel meer eten. Vanaf 1996 gold er een verbod op de invoer van diermeel uit Groot-Brittannië. Sinds december 2000 is in heel Europa het gebruik hiervan in alle veevoeders verboden. Voor die tijd vond op grote schaal legale handel in diermeel en legale productie van diervoeders met diermeel plaats. Illegale handel in diermeel kan niet worden uitgesloten, maar dat is niet noodzakelijk de oorzaak geweest van bse in Nederland, schrijft Veerman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer