Aoun grote winnaar bij 3e ronde verkiezingen Libanon
De rechts chistelijke oppositieleider Michel Aoun is de grote winnaar van de derde ronde van de parlementsverkiezingen in Libanon. In de christelijke gebieden in het Libanon–gebergte rond de hoofdstad Beiroet lieten hij en andere kandidaten van de Vrije Patriottische Beweging hun tegenstrevers ver achter zich, zo bleek maandag na het tellen van alle stemmen.
De verkiezingsoverwinning betekent de definitieve politieke comeback van de voormalige voormalige premier en chef–staf van het Libanese leger. Na een jarenlange ballingschap in Frankrijk keerde Aoun eerder dit jaar terug naar zijn zijn moederland. Onder druk van Syrië moest de oud–generaal het land in 1990 verlaten.
De zege van Aoun is een zware slag voor de meer gematigde anti–Syrische oppositie, die waarschijnlijk nu geen meerderheid in het parlement krijgt. Het is voor het eerst in bijna dertig jaar dat Libanon kan kiezen zonder aanwezigheid van Syrische troepen.
Bij de derde ronde van de stembusgang stonden 58 van de in totaal 128 parlementszetels op het spel. In vijftien van de zestien christelijke districten won een kandidaat van Aoun. De opkomst was ongeer 50 procent, meer dan bij de vorige stembusrondes die de vorige twee zondagen in Beiroet en het zuiden van het land werden gehouden. Volgende week volgt de laatste etappe. Dan kunnen de inwoners in het noorden van Libanon naar de stembus.
Aouns aartsrivaal, druzenleider Walid Jumblatt, gaf zondagavond al zijn nederlaag toe. Volgens de leider van de Progressieve Socialistische Partij (PSP) hebben de radicale christenen over de gematigde oppositiekrachten gezegevierd.
Jumblatts partij won tien zetels in de Druzische gebieden. In de oostelijke Bekaa–vallei won de pro–Syrische beweging Hezbollah alle tien de zetels. Hezbollah en haar sjiitische bondgenoten hebben nu 33 zetels in handen.
De Libanese verkiezingen zijn op 29 mei begonnen. De anti–Syrische oppositiebeweging onder leiding van Saad Hariri, de zoon van de in februari vermoorde oud–premier Rafik Hariri won toen alle zetels in de hoofdstad Beiroet. Een week later wonnen de pro–Syrische organisaties Hezbollah en Amal in Zuid–Libanon alle zetels.