Archeologen leggen oudste Europese beschaving bloot
Archeologen hebben in een gebied dat zich uitstrekt over het huidige Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, de overblijfselen gevonden van de tot dusver oudste beschaving die ooit in Europa is ontdekt. Dat berichtte het Britse dagblad The Independent zaterdag.
Meer dan honderd enorme monumenten zijn blootgelegd. Ze zijn gebouwd tussen 4800 en 4600 voor Christus, en zijn daarmee meer dan 2000 jaar ouder dan wereldberoemde monumenten als Stonehenge en de pyramides in Egypte. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de bouw van dergelijk grote monumenten in Europa later was begonnen dan in Mesopotamië – het huidige Irak – en Egypte.
Ook zijn in totaal ruim 150 enorme cirkelvormige, ommuurde tempels gevonden, gebouwd van aarde en hout. De bouwers waren volgens de archeologen een religieus volk, dat in grote gemeenschappelijke huizen leefde. Vermoedelijk leefden zij van de landbouw en veeteelt.
De bouwwerken zijn de afgelopen jaren tijdens opgravingen in diverse steden aan het licht gekomen. De wetenschappers hebben naar aanleiding van hun ontdekkingen eerdere vondsten in Centraal–Europa opnieuw tegen het licht gehouden. Zij concludeerden dat het gaat om een tot dusver onontdekte beschaving, die overigens nog geen naam heeft gekregen.
Het onderzoek van de archeologen laat nog veel vragen onbeantwoord, en heeft bovendien veel nieuwe vragen opgeroepen. De beschaving heeft kennelijk niet meer dan tweehonderd jaar bestaan. Onder meer de vraag wat tot haar ineenstorting heeft geleid, is hen nog een raadsel.