Hardere aanpak van terrorisme op internet
Het kabinet pakt radicale en terroristische uitingen via internet en buitenlandse satellietzenders harder aan. De politie krijgt meer middelen voor opsporingswerk op het wereldwijde computernetwerk. Ook komt er een speciaal meldpunt computercriminaliteit.
Dat blijkt uit een nieuw pakket voorstellen van de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken), waarmee het kabinet vrijdag instemde. Bij het meldpunt zal de nadruk volledig vallen op haatzaaiende, gewelddadige en terroristische boodschappen. Het krijgt de ruimte om ook zelf onderzoek op internet uit te voeren.
In navolging van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert het kabinet dat de islamitische terreurdreiging in Nederland nog altijd „substantieel” is en sterker dan voorheen van binnenuit komt. Met een terroristische aanslag tegen Nederland moet nog altijd rekening worden gehouden, laten Donner en Remkes weten.
De dreiging daarvan gaat momenteel vooral uit van individuen die tot lokale netwerken in Nederland behoren. Die hebben het gedachtegoed van terreurnetwerk al-Qaida overgenomen en proberen de ideologie door „missie en terrorisme” uit te dragen. Het kunnen ook mensen zijn die uit eigen beweging, zonder persoonlijk contact met een netwerk, radicaliseren en een aanslag voorbereiden of uitvoeren.
Zo’n geval van „zelfontbranding” is volgens het kabinet onlangs voor het eerst verijdeld met de arrestatie van een 18-jarige man uit Sas van Gent. Hij werd in februari door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot 140 dagen celstraf en twee jaar jeugd-TBS. De man had de kamerleden Hirsi Ali en Wilders via internet bedreigd. Bij een huiszoeking werd informatie gevonden over explosieven.
Het kabinet laat onderzoek doen naar manieren om haatzaaiende buitenlandse zenders uit de Nederlandse huiskamer te weren. Ook worden mogelijk discutabele zenders in kaart gebracht die geen toestemming hebben om in Nederland uit te zenden. Het internationale karakter van zowel internet als satellietzenders maakt een internationale aanpak ervan noodzakelijk.
De terreurdreiging in Nederland is volgens het kabinet onlosmakelijk verbonden aan de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan. Potentiële terroristen zijn ook in Nederland geïnteresseerd door het felle maatschappelijk debat over de islam en de acties tegen moslims die na de moord op cineast Theo van Gogh plaatshadden.
Ook komt er een nieuw systeem om vitale sectoren te waarschuwen bij een terroristische dreiging. Het gaat volgende week donderdag in werking. De Nederlandse Spoorwegen, de luchthaven Schiphol, de Rotterdamse haven en waterleidingbedrijven krijgen er het eerste mee te maken.
Aanvankelijk was het de bedoeling om bij het zogeheten alerteringssysteem kleurencodes te gebruiken, maar daar is de overheid van afgestapt. Nu zijn er naast een basisniveau drie alerteringsniveaus (lichte, matige en hoge dreiging) die gekoppeld zijn aan specifieke maatregelen die de sectoren moeten nemen.