Binnenland

Kabinet verlicht lasten nog niet

Premier Balkenende heeft vrijdag afwijzend gereageerd op de voorstellen van PvdA en D66 om de lasten te verlichten. Hij wijt de nog altijd tegenvallende economische groei niet aan oorzaken in eigen land, zo zei hij.

Redactie politiek
10 June 2005 22:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:38

Volgens de premier spelen vooral de hoge olieprijzen een beperkende rol. Dat heeft een weerslag op de wereldhandel en daarmee op de economie. Balkenende wil „geen stappen nemen die afbreuk doen aan het vertrouwen”, zoals extra bezuinigen. „Het verstandigste wat het kabinet nu kan doen, is rust uitstralen.”

Eerder deze week stelde het Centraal Planbureau de verwachting van de groei van de economie dit jaar naar beneden bij naar een half procent. De PvdA reageerde daarop met de stelling dat het kabinet aan lastenverlichting moet doen, nu het met de staatskas weer iets beter gaat.

Premier Balkenende en minister Zalm van Financiën voelen niets voor lastenverlichting op dit moment ten koste van een hoger tekort. Balkenende zei gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie nog dat ervaring in het buitenland leert dat „dit geen garantie geeft dat de economie dan wel goed draait.”

Door het verlichten van de collectieve lastendruk stijgt de koopkracht van burgers. Zij zullen daardoor meer aankopen kunnen doen, waardoor de economische groei wordt gestimuleerd. Niet alleen de PvdA vindt dit het proberen waard. Ook D66 wil lastenverlichting, zo blijkt uit een uit notitie waarmee de partijtop recentelijk heeft ingestemd.

In de notitie somt de kleinste coalitiepartner een pakket van maatregelen op die goed zijn voor een totale lastenverlichting van 1,5 tot 2 miljard euro. Een deel daarvan kan al dit jaar worden ingevoerd, de rest volgend jaar. Zo wil D66 dat het lesgeld voor schoolgaande kinderen reeds voor het komende studiejaar wordt afgeschaft. Ook moeten de kosten van de burgers voor kinderopvang snel omlaag.

Volgens D66 is het probleem niet dat de burgers de hand op de knip houden, maar dat er vaak gewoon te weinig in de knip zit. D66 wil bovendien dat doorwerken op latere leeftijd niet alleen wordt bereikt door burgers te treffen met maatregelen rond VUT en prepensioen, maar ook door ze te stimuleren met een verhoging van de aanvullende arbeidskorting voor ouderen en door lagere premies voor WW en WAO.

D66 pleit bovendien voor bevriezing van alle lokale lasten in 2006 en 2007. Het bewonersdeel van de onroerendezaakbelasting (OZB) wordt dan geschrapt. Het Rijk heeft beloofd de inkomsten die de gemeenten daardoor mislopen goed te maken. D66 vreest dat dit de gemeenten niet tegenhoudt om de gedeeltelijke afschaffing toch aan te grijpen voor hogere belastingen.

Coalitiegenoot VVD voelt helemaal niets voor het D66-plan. „Ik ben erg voor lastenverlichting, maar dan wel via bezuinigingen elders”, zegt Tweede-Kamerlid Blok. Wat D66 doet komt volgens hem neer op „het voor je uitschuiven van de rekening.”

CDA-kamerlid De Nerée wilde vrijdag nog niet reageren. Hij wil eerst het voorstel bestuderen. De afgelopen maanden heeft het CDA ook aangedrongen op vormen van lastenverlichting, zoals extra geld voor kinderopvang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer