Terreuruitingen op internet harder aangepakt
Het kabinet gaat radicale en terroristische uitingen via internet en buitenlandse satellietzenders harder aanpakken. De politie zal meer opsporingswerk op het wereldwijde computernetwerk gaan doen. Ook komt er een meldpunt computercriminaliteit waarbij de prioriteit ligt bij haatzaaiende, gewelddadige en terroristische boodschappen.
De ministerraad stemde vrijdag in met deze voorstellen van de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken). In navolging van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst constateert het kabinet ook dat de terreurdreiging in Nederland nog altijd „substantieel" is en sterker dan voorheen van binnenuit komt. Met een terroristische aanslag tegen Nederland moet nog altijd rekening worden gehouden.
De dreiging daarvan gaat momenteel vooral uit van individuen die tot lokale netwerken in Nederland behoren. Die hebben het gedachtegoed van het terreurnetwerk al–Qaeda overgenomen en proberen de ideologie door „missie en terrorisme" uit te dragen. Het kunnen ook mensen zijn die uit eigen beweging, mede onder invloed van internetsites en dus zonder contact met een netwerk of rekruteurs radicaliseren en een aanslag voorbereiden of uitvoeren.
Zo’n geval van „zelfontbranding" is volgens het kabinet voor het eerst vastgesteld en verijdeld door de betrokkene te arresteren. Het ging om een 18–jarige man uit Sas van Gent, die half februari door de rechtbank in Middelburg werd veroordeeld tot 140 dagen celstraf en twee jaar jeugd–tbs. Hij had de Tweede–Kamerleden Hirsi Ali en Wilders via internet bedreigd. Bij een huiszoeking in zijn ouderlijke woning werd destijds informatie gevonden over explosieven en plattegronden en adressen van ambassades.