Coalitie stelt strijd over WAO-plan uit
De coalitiefracties vechten hun meningsverschil over de WAO pas volgende week uit. Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer bleek donderdag dat er enorme problemen zijn. CDA en D66 willen de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten door particuliere verzekeraars laten uitvoeren. De VVD juist door de overheid.
Minister De Geus van Sociale Zaken sprak over „onderdelen” van zijn wetsvoorstel waarover meningsverschil bestaat in de Tweede Kamer. GroenLinks-kamerlid Vendrik vond dat een onaanvaardbaar verkleinen van het conflict. „De coalitie is hopeloos verdeeld, niet over een onderdeeltje in uw plan, maar over het grondprincipe ervan, dat tot in de haarvaten van het wetsvoorstel is terug te vinden.”
Vendrik pleitte, samen met PvdA en SP, voor intrekking van het wetsvoorstel. Hij wees erop dat de instroom in de WAO het afgelopen jaar al spectaculair is afgenomen. De Geus wil echter niet van intrekking weten. Ook liet hij zich donderdag niet verleiden tot een inhoudelijk debat over het plan waaraan hij al een paar jaar werkt. „Een spoeddebat leent zich daar niet voor. Volgende week maandag spreek ik twaalf uur lang met de Kamer over het voorstel. Dan zullen we de argumenten wisselen.”
Ook de coalitiefracties hielden hun kruit grotendeels droog. Wel werd opnieuw duidelijk dat er een groot verschil van mening is over de uitvoering van de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. De minister wil daarbij gebruikmaken van zowel de uitkeringsinstantie UWV als particuliere verzekeraars, omdat concurrentie de efficiëntie zou bevorderen.
Tegen deze „hybride regeling” bestaat in de maatschappij echter veel bezwaar. Daarom willen CDA en D66 een volledig private uitvoering. De oppositiepartijen en de VVD eisen dat UWV alles doet, ook al omdat gebleken is dat de keuze voor private uitvoering in eerste instantie niet goedkoper is, maar juist 6 miljard duurder uitpakt. „Een dergelijke lastenverzwaring kunnen we niet over de samenleving uitstrooien”, aldus VVD-woordvoerster De Vries.
Zij trok donderdag echter niet de conclusie dat het wetsvoorstel dan maar van tafel moet, maar stelde, met CDA en D66, een ordelijke parlementaire behandeling voor. De dag daarvoor wekte ze nog de suggestie dat het wat haar betreft einde oefening was. Bij de waarde van die parlementaire behandeling plaatsten de kamerleden Van der Vlies (SGP) en Huizinga (ChristenUnie) vraagtekens. Van der Vlies wees de minister erop dat UWV gezegd heeft de wet alleen per 1 januari 2006 te kunnen invoeren als er geen grote wijzigingen meer in aangebracht worden. „Dat brengt de bewindsman in een grote tijdsklem”, aldus de SGP’er. Hij vroeg van De Geus de garantie dat hij aanstaande maandag kwaliteit voorrang zal geven boven snelheid. De minister wilde die garantie niet geven.
Kern van het door De Geus bepleite stelsel is dat alleen mensen die voor meer dan 80 procent arbeidsongeschikt zijn een uitkering krijgen. Wie deels kan werken moet met een aanvulling op het loon aan de slag blijven.