„Elke dag moest ik rennen voor de politie”
Amersfoort moet een aantrekkelijke stad voor jongeren worden. Om de bijna 15.000 jeugdige inwoners bij de politiek te betrekken, belegden politici en jeugdwerkers gisteravond een debatavond voor jongeren. Jong Amersfoort spreekt. „Tot voor kort moest ik elke dag rennen voor de politie.”
Amersfoort heeft last van groepsvorming. De diverse culturen herkennen elkaar niet en mijden contact. Integratie is een groot probleem. Uit een vorig jaar verschenen onderzoek blijkt dat vooral Antillianen, Marokkanen en Somaliërs hoog scoren op het gebied van criminaliteit.
Een van deze Antilliaanse probleemjongeren is Lucia. Zij is op de Antillen geboren en woont sinds zes jaar in Nederland. Samen met haar vriendin Christy volgt ze het jongerendebat. De meiden zijn tevreden over het debat. „Ik dacht dat het heel saai zou worden”, zegt Christy. „Het is leuk dat jongeren hun mening gaan geven. Vooral voor jongeren van de straat.”
De 17-jarige zwerft veel op straat en bekent dat ze regelmatig mensen lastigvalt. „Er zijn in Amersfoort echt onvoldoende plekken voor jongeren. En als je dan ergens hangt, stuurt de politie je meteen weg.” Christy’s dagtaak bestaat behalve uit rondhangen voor een groot deel uit haar hobby: haarvlechten. „Maar soms ben ik ook heel druk met oppassen en eten koken.”
De 20-jarige Lucia begint van dit zwervende leven langzaam afstand te nemen. Tot voor kort was het „elke dag rennen voor de politie” als haar groepje wat had uitgespookt. Rennen is er voor de hoogzwangere voorlopig niet meer bij. En na de bevalling? „Natuurlijk niet”, reageert Lucia verontwaardigd. „Dan moet ik voor mijn kindje zorgen.”
De ongetrouwde Lucia werkte enkele weken geleden nog bij Burger King en woont in een opvanghuis voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren. Na de geboorte van haar kind zal ze binnenshuis verkassen naar een groep voor alleenstaande moeders. „Dan wil ik een opleiding volgen en proberen zelfstandig te wonen.”
Minister Verdonk van Vreemdelingenbeleid en Integratie en de Amersfoortse wethouder M. M. van ’t Veld ondertekenden woensdag een overeenkomst om met extra geld Antilliaanse risicojongeren in Amersfoort aan te pakken. Ruim 650.000 euro is beschikbaar om die groep overlast veroorzakende jeugd -„enkele honderden”- in het gareel krijgen.
Van ’t Veld is hoopvol gestemd over de uitwerking van de plannen. „We werken in Amersfoort veel met rolmodellen. Laat Antillianen die in Nederland succesvol zijn jongeren uit hun achterban begeleiden. We zijn vorig jaar gestart met woonbegeleiding van Antilliaanse en Arubaanse jongeren. Hierbij krijgen probleemjongeren voor een periode van maximaal twee jaar huisvesting in combinatie met woonbegeleiding en ondersteuning bij het vinden van een geschikte opleiding of werk.”
Een kwart van de inwoners van Amersfoort is jonger dan 19 jaar. Zo’n 15 procent van hen behoort tot de categorie probleemjongeren. „Er is nu nog geen duidelijke structuur binnen de jongerenwereld”, zegt M. Baba, een van de organisatoren van de debatavond. „De jongeren hebben geen aanspreekpunt. Daarom is er een platform nodig. Dat kan de ideeën en meningen van jongeren bij politici brengen. De gemeente moet de kracht van jongeren gebruiken.”
Het wordt tijd om jongeren zelf aan het woord te laten, vindt de 16-jarige Najim. Zij is een van de ongeveer zestig deelnemers aan het debat. Rogier (22) is het met haar eens. „Soms is het niet leuk om inwoner van Amersfoort te zijn. Ik wil mij samen met andere jongeren inzetten voor een goed uitgaansbeleid. We moeten elkaar respecteren. Dat begint bij een goed gesprek. Samenwerking tussen jongeren en politici is nodig. De politiek weet niet altijd goed wat er leeft onder jongeren.”