Buitenland

Hoe Laura Bush in Egypte om de tuin werd geleid

Bij hoog bezoek uit het buitenland zorgt het gastland er altijd voor dat het zich van zijn beste kant laat zien. Gebouwen worden opgeknapt en straten worden geveegd. Daar is niks mis mee, maar in Egypte maakte men het eind mei met het bezoek van Laura Bush wel erg bont.

Jan Gisbers
10 June 2005 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 02:38

De Amerikaanse first lady bezocht in Alexandrië een door de VS gefinancierde middelbare school. Vooraf worden bij officiële bezoeken gebouwen schoongemaakt en zo nodig geschilderd. Zelfs de wegen die naar het te bezoeken project leiden worden opgeknapt.

Maar dit keer gingen de Egyptenaren nog een stap verder door de honderden kinderen en leerkrachten van de school vrij te geven. Op de dag van het bezoek werden ze nota bene vervangen door andere leerkrachten en leerlingen die mevrouw Bush een betere indruk moesten geven.

Alleen de Egyptische pers die kritisch staat tegenover de regering besteedde aandacht aan het schandaal. De kranten die loyaal zijn aan de Egyptische regering berichtten wel over het bezoek en de gesprekken van mevrouw Bush met goed Engels sprekende leerlingen, maar verzwegen het feit dat het voorbeeldige leerlingen van elders waren.

De kritische pers stelde dat dit geen goed voorbeeld voor de echte leerlingen was. Moeten ze hieruit afleiden dat ze niet goed genoeg waren? Ze leren hierdoor dat eerlijkheid er niet toe doet en dat je ook best vals mag spelen om daarmee maar een goede indruk te maken. Door het uitlekken van dit schandaal is er van de bedoelde goede indruk niets overgebleven.

Voorafgaand aan het bezoek werden alle koranteksten, op één die in de muur gegraveerd was na, weggehaald. Dat is in Egypte heel slecht gevallen.

Al het achterstallig onderhoud werd snel opgepakt. Daar heeft de school tenminste van geprofiteerd. De moskee op het schoolterrein, berichtte de krant Sout al-Umma, liet men links liggen, want men wist dat mevrouw Bush daar toch niet zou komen.

Waarom werden de reparaties pas nu uitgevoerd? vraagt Sout al-Umma. Betekent dit dat het door de Amerikanen verstrekte budget geld voor deze school niet volledig was gebruikt maar ergens aan de strijkstok is blijven hangen?

De vraag duidt op een groot wantrouwen ten opzichte van officiële verklaringen. Er zijn te veel verhalen over corruptie, vervalste documenten, statistieken die niet deugen en nu dan dit gebeuren.

Lang niet alle verhalen die de ronde doen zijn overigens correct. Ook in de kritische pers verschijnen artikelen die uiterst ongeloofwaardig zijn. Het ophouden van een bepaalde status is belangrijker dan eerlijkheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer