Binnenland

Helft grootste steden heeft ‘lokale’ wethouder

De winnaars van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, de lokale partijen, hebben die winst vaak weten te verzilveren. In de helft van de veertig grootste steden van Nederland leveren ze een of meer wethouders.

ANP
15 May 2002 08:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

De traditionele stadspartijen, die ver voor de gemeenteraadsverkiezingen al bestonden, zijn echter vaak afwezig. Dat blijkt uit een rondgang langs de grootste gemeenten. Maandag leverden in de laatste grote plaats, Eindhoven, de collegeonderhandelingen een nieuw stadsbestuur op.

Schiedam spant de kroon met een vertegenwoordiging uit twee lokale partijen. In het college van burgemeester en wethouders zitten de twee rivalen Gemeente Belangen Schiedam en Leefbaar Schiedam. Leefbaar en Gemeente Belangen hebben beide een wethouderspost.

De Leefbaar-partijen zijn ook vertegenwoordigd in het college van Almere, Eindhoven, Rotterdam, Purmerend, Apeldoorn, Haarlemmermeer en Hilversum. In Rotterdam levert nieuwkomer Leefbaar Rotterdam maar liefst drie wethouders.

Andere Leefbaar-achtige partijen zijn Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA), Algemeen Belang in Tilburg, Zuid-Centraal in Arnhem, Algemeen Deventer Belang, Rosmalens Belang in Den Bosch, Stadspartij Heerlen en de Zaanse Onafhankelijke Groepering (ZOG) in Zaanstad.

In Helmond zit een wethouder van Sociaal-democratisch Helmond/Ondernemend Helmond de komende vier jaar op het pluche. Burgerbelangen maakt in de buursteden Hengelo en Enschede deel uit van het dagelijkse gemeentebestuur. In Roosendaal levert de Lijst Piet Rampaart twee wethouders. In Delft heeft de plaatselijke studentenpartij STIP met de PvdA, VVD, GroenLinks en D66 een college gevormd. In Alkmaar heeft voor het eerst een lokale partij een plaats gekregen in het dagelijks bestuur. Ook hier was de lokale partij, OPA, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen.

De collegeonderhandelingen hadden in sommige plaatsen nog wat voeten in aarde. In verscheidene gevallen hebben de lokale partijen moeite met de collegevorming. In Almere slaagt Leefbaar Almere er niet in een van de twee wethoudersposten op te vullen en heeft dus een openstaande vacature. In eerste instantie lukte het Leefbaar Eindhoven ook niet om een nieuw college te vormen. De verantwoordelijkheid werd aan het CDA gegeven, de tweede partij in de Eindhovense raad.

Zuid-Centraal, een lokale Arnhemse partij die sinds vier jaar in de gemeenteraad zit, mag voor het eerst een wethouder leveren. Leefbaar Arnhem is buiten het college gehouden. De verschillen met die partij waren volgens de onderhandelaars onoverbrugbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer