Buitenland

Zes doden bij geweld in Gaza

Bij aanvallen van Palestijnse extremisten op joodse nederzettingen in de Gazastrook en botsingen tussen Palestijnse strijders en Israëlische soldaten zijn dinsdag zeker zes doden gevallen. Het was een van de bloedigste dagen sinds Israël en de Palestijnse Autoriteit in februari een staakt-het-vuren afkondigden.

Buitenlandredactie
8 June 2005 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Bij Palestijnse mortieraanvallen op joodse nederzettingen in de Gazastrook kwam een granaat terecht op een broeikas in de nederzetting Ganei Tal. Twee Palestijnen en een Aziaat die daar aan het werk waren kwamen om het leven en vijf andere niet-Israëlische arbeiders raakten gewond.

De radicale organisatie Hamas zei dinsdag zes raketten te hebben afgevuurd op nederzettingen in het zuiden van de Gazastrook. Eerder had de Hamas al de verantwoordelijkheid opgeëist voor een raketaanval op de Israëlische plaats Sderot. Een van drie vanuit de Gazastrook afgevuurde raketten raakte een huis en bezorgde de bewoners een shock.

De Hamas zei dat de aanvallen een vergelding waren voor het bezoek dat een groep joden maandag aan de Tempelberg in Jeruzalem bracht om de inname van Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967 te vieren. „Elke poging om de Al-Aqsa-moskee te ontwijden of te schaden betekent oorlog in elke hoek van ons vaderland, Palestina”, zei Hamas.

Israëlische waarnemers zeiden dat het hernieuwde geweld wellicht verband hield met de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, die voor midden augustus op de agenda staat. Volgens de waarnemers willen militante Palestijnen doen geloven dat Israël onder druk van Palestijnse aanvallen tot de terugtocht uit de Gazastrook heeft besloten.

James Wolfensohn, voormalig topman van de Wereldbank, arriveerde dinsdag in het Midden-Oosten om met de betrokken partijen de terugtocht uit de Gazastrook te bespreken. Wolfensohn is in de regio als gezant van het zogeheten kwartet voor het Midden-Oosten. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland vormen dit kwartet, dat werkt aan een blijvende vrede in de regio.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Straw, besluit woensdag zijn tweedaags bezoek in het Midden-Oosten. Hij zorgde dinsdag al voor consternatie in Israël, omdat hij voor de BBC zei dat zijn diplomaten met twee Palestijnen hadden gesproken die onlangs in een stadsbestuur waren gekozen en banden met Hamas hebben. Straw voegde eraan toe dat zijn medewerkers geen contact met leiders van Hamas zullen hebben zolang die militante Palestijnse beweging het geweld niet heeft afgezworen. Desondanks voelen tal van Israëliërs zich gesterkt in hun opvatting dat de EU aanstuurt op het hanteren van een minder harde lijn tegen radicale Palestijnse groepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer