CDA: Armoedehulp eenvoudiger maken
Het armoedebeleid van de overheid en het krijgen van hulp is volgens het CDA veel te ingewikkeld. Volgens vice-fractievoorzitter Verburg kan het eenvoudiger en is veel meer maatwerk mogelijk. Bovendien moeten mensen met een smalle beurs zich minder makkelijk in de schulden kunnen steken.
Verburg reageert daarmee op het rapport ”Armoede in Nederland” van de hulporganisatie Kerkinactie. Volgens haar moeten kredietverlenende instanties veel meer worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Zo pleit zij voor maximale rentetarieven, die in rekening mogen worden gebracht.
De CDA-politica wijst erop dat uit het rapport blijkt dat 35 procent van de mensen die voor hulp bij diaconieën aankloppen, in de problemen is gekomen door steeds groter wordende schulden. „Mensen kunnen bij wijze van spreken met een telefoontje al 10.000 euro lenen en er worden rentetarieven van 25 procent in rekening gebracht.”
Bovendien raken mensen volgens Verburg gevangen in het web aan regels van de overheid. „Door bureaucratie, ingewikkelde aanvraagformulieren, onbekendheid en schaamte om aan te kloppen voor hulp raken veel mensen tussen wal en schip. Wat dat betreft zijn de diaconieën de haarvaten van de samenleving. Gemeenten en sociale diensten moeten daarop attent zijn, gericht beleid voeren en voorlichten.”
Via de nieuwe Wet werk en bijstand hebben gemeenten sinds vorig jaar al meer ruimte om maatwerk te leveren, aldus Verburg. De belangrijkste stap is volgens haar echter mensen weer aan het werk te krijgen.
Verburg is niettemin tegen een wetsvoorstel van de PvdA om alleenstaande ouders in de bijstand (met kinderen tot 16 jaar) te helpen zo veel mogelijk aan de slag te komen. Het voorstel, dat naar verwachting later deze week in de Tweede Kamer wordt besproken, is volgens haar onnodig gezien de ruimte die gemeenten hebben gekregen in de nieuwe bijstandswet. Bovendien vreest ze voor extra regels, die hulp alleen maar ingewikkelder maken.