PKN kritiseert armoedebeleid kabinet
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Raad van Kerken hebben dinsdag kritiek geuit op het armoedebeleid van het kabinet. Ze deden dat in Utrecht na de presentatie van het rapport Armoede in Nederland, dat is opgesteld door Kerkinactie, de hulporganisatie van de PKN.
Uit het rapport blijkt dat steeds meer mensen bij de kerk aankloppen voor financiële hulp. Met name ouderen, alleenstaanden, asielzoekers, werklozen en chronisch zieken vormen een kwetsbare groep.
De synodevoorzitter van de Protestantse Kerk, ds. J. G. Heetderks, vindt de resultaten van het onderzoek een „belangrijk signaal” aan de overheid om een beter armoedebeleid te ontwikkelen. „Het is hoog tijd dat -naast de inzet op werk- ook wordt ingezet op een substantiële verbetering van de inkomens van de minima”, aldus ds. Heetderks. Kerken zijn volgens hem niet berekend op de toenemende vraag om financiële hulp.
De predikant erkent de noodzaak van bezuinigingen door de overheid, maar benadrukt dat het „onze maatschappij en de politiek zou sieren als het besef dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, niet uit het zicht verdwijnt.” Volgens ds. Heetderks kan de kwaliteit van de samenleving worden afgemeten aan de vraag hoe die met de zwaksten omgaat. „Ik besef dat dat in deze tijd niet de meest populaire boodschap is, maar de kerk kan vanuit het Evangelie geen ander geluid geven.”
Ds. Heetderks riep de kerken op „alert te blijven en te blijven strijden tegen het onrecht van armoede.” Diakenen en kerkleden hebben volgens hem „antennes voor armoede en verarming” nodig om signalen daarover naar buiten brengen.
De kerk heeft de taak om armoede in de samenleving te signaleren, benadrukte Nico Visser, gemeenteadviseur van het Protestants Dienstencentrum Gelderland. „De burgerlijke gemeente heeft kerken nodig om kansarmen op te sporen. Diakenen hebben de taak om mensen wegwijs te maken in regelgeving over bijvoorbeeld huursubsidie. Er is nog vaak sprake van een kloof tussen de mensen voor en achter het gemeenteloket”, aldus Visser.
Drs. Ineke Bakker, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, kritiseerde eveneens het armoedebeleid van de overheid. „We moeten alweer enkele jaren constateren dat armoede in ons land toeneemt, terwijl de politieke aandacht ervoor afneemt”, zei Bakker. „Ik ben bang dat dit het zoveelste rapport wordt dat door de overheid terzijde wordt gelegd. De overheid moet zich realiseren wie achter de cijfers schuilgaan.”
De secretaris van de Raad van Kerken hecht veel waarde aan het onderzoek naar armoede in Nederland. „Dankzij dit rapport zijn de signalen over armoede feiten geworden. De overheid moet daarmee haar voordeel doen.”
Afgevaardigden van de Protestantse Kerk bespreken op 5 juli in Den Haag de resultaten van het onderzoek met minister De Geus van Sociale Zaken. Volgens ds. Heetderks doet de kerk dan geen concrete voorstellen om de armoede te bestrijden, maar wil ze het signaal geven „dat het niet goed gaat.” Bakker: „Zo vlak voor Prinsjesdag is het een goed moment dat de kerken met een uitstekend onderbouwd rapport laten zien dat er iets aan de hand is.”
H. Hogendoorn, hoofd van de afdeling binnenland van de PKN, weet niet of het kabinet daadwerkelijk iets met het rapport gaat doen. „Je weet natuurlijk nooit of het in een lade belandt”, zegt hij desgevraagd. „Maar er is een breed draagvlak voor het rapport: 1700 diaconieën hebben eraan meegedaan. We vertegenwoordigen de stem van de armen in de samenleving.”