Boete voor Amsterdam gehalveerd
De gemeente Amsterdam hoeft 12,8 miljoen euro van een boete van 22,8 miljoen euro wegens wanorde bij haar Sociale Dienst in 2000 niet te betalen.
De gemeente maakte woensdag bekend dat het ministerie van Sociale Zaken deels is teruggekomen van het bedrag, nadat zij een bezwaarschrift had ingediend. Amsterdam beraadt zich nog of het het resterende bedrag van 10 miljoen euro zal aanvechten.
Het ministerie legde de hoofdstad over 2000 een strafkorting op van 22,8 miljoen euro voor achterstanden bij de verplichte heronderzoeken voor mensen in de bijstand en chaos in de administratie. „We hebben door nieuw bewijsmateriaal kunnen aantonen dat we het minder slecht hebben gedaan”, zegt directeur M. Masthoff van de Sociale Dienst. Het was volgens hem „monnikenwerk” verloren gewaande dossiers weer boven water te halen.
Masthoff verwacht dat er nog steeds een boete blijft openstaan voor 2000. Er was volgens hem wel sprake van achterstanden bij de heronderzoeken, waarbij de dienst kijkt of de ingeschrevenen nog steeds voor een uitkering in aanmerking komen. „Ik ontken niet dat de Sociale Dienst toen alles goed heeft gedaan”. Alleen de hoogte van de boete is nog een punt van discussie.
Voor de jaren 2001 en 2002 loopt de gemeente ook nog het risico een strafkorting te krijgen. „Maar dat is zeker niet iets dat in de buurt komt van de 22,8 miljoen euro”, verwacht Masthoff. Het ministerie van Sociale Zaken zal een dezer dagen 12,8 miljoen euro terugstorten op de bankrekening van de hoofdstad. Het college van burgemeester en wethouders bepaalt later wat er met het vrijgekomen bedrag gaat gebeuren.
Eerder wist de gemeente een door het ministerie opgelegde strafkorting van 3 miljoen euro over 1994 met succes aan te vechten. Amsterdam kreeg de boete omdat er bij de Sociale Dienst structurele tekortkomingen waren geconstateerd bij de uitvoering van de Algemene Bijstandswet (ABW). De gemeente ging in beroep en won.