Buitenland

Oppositie eist vrijlating studenten in Addis Abeba

De Ethiopische oppositie heeft dinsdag de vrijlating geëist van honderden demonstranten die de afgelopen dagen zijn opgepakt. De betogers ageren tegen het regime van premier Meles Zenawi dat met de verkiezingsuitslagen van afgelopen maand zou knoeien.

ANP/AFP
7 June 2005 19:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Het uitgestrekte land met zeventig miljoen inwoners heeft een slechte infrastructuur. De officiële uitslagen van de parlementsverkiezingen van 15 mei worden niet voor 8 juli verwacht, maar de voorlopige uitslagen wijzen op een forse overwinning van de oppositie in steden. De Nationale Verkiezingsraad laat ondertussen claims van fraude onderzoeken en in een groot aantal kiesdistricten worden de verkiezingen overgedaan.

Naast een nationaal parlement kozen de Ethiopiërs die zich als kiezers hadden laten registreren, in mei ook regionale volksvertegenwoordigingen. Van de circa 26 miljoen kiesgerechtigden bracht maar liefst 90 procent zijn stem uit.

De autoritaire regering van Zenawi voorzag dat de oppositie veel meer zetels zou winnen bij de relatief eerlijke stembusgang. Slechts twaalf van de 547 parlementsleden in het huidige parlement zijn van de oppositie. Maar de overweldigende winst van de oppositie in Addis Abeba en de claims op vooralsnog zeker 223 zetels in het parlement zijn mogelijk voor het regime een beetje te veel van het goede.

Zenawi’s Ethiopisch Revoltionaire Democratische Volksfront (EPRDF) heeft al laten weten dat het met zijn kleinere bondgenoten op grond van voorlopige uitslagen zeker 320 zetels en dus een meerderheid heeft gewonnen.

De regering heeft demonstraties en samenscholingen voor dertig dagen vanaf 16 mei verboden, maar een groeiend aantal studenten en scholieren gaat in steden, vooral in de hoofdstad Addis Abeba, de straat op. Legereenheden en politie treden hard op tegen de vele overtreders. Die zijn razend over de claims van het EPRDF dat het over het hele land genomen de verkiezingen heeft gewonnen. De regering heeft wel erkend dat ze in Addis Abeba vernietigend is verslagen door de oppositiegroepering Coalitie voor Eenheid en Democratie (CUD). Dat is volgens officiële zegslieden een bewijs dat de verkiezingen eerlijk en democratisch waren. Maar het platteland, waar het regeringsapparaat heer, huisbaas, helper en meester is, houdt naar het zich laat aanzien de regering in het zadel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer