Binnenland

Politici aangeklaagd namens Fortuyn

De advocaten van Pim Fortuyn hebben maandag bij het openbaar ministerie in Rotterdam aangifte gedaan tegen D66-lijsttrekker De Graaf, VVD-voorzitter Eenhoorn en PvdA-politicus Oudkerk. Ze verwijten het drietal geen medeverantwoordelijkheid aan de aanslag op Fortuyn, maar wel het aanzetten tot haat tegen hem.

Redactie politiek
14 May 2002 11:42Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

Diezelfde aangifte deden de raadslieden G. Spong en O. Hammerstein ook tegen de journalisten Marcel van Dam (ex Volkskrant), Peter Storm (De Socialist), Matty Verkamman (Trouw) en de hele redactie van NRC Handelsblad. Verder deden ze aangifte tegen een aantal personen die verantwoordelijk zijn voor websites waarop volgens de advocaten tot haat is aangezet.

Volgens Spong en Hammerstein geven ze hiermee gevolg aan het uitdrukkelijke verzoek van Fortuyn zelf, toen hij nog leefde. Fortuyn heeft hen gevraagd deze stap te zetten wanneer hem iets zou zijn overkomen. De raadslieden menen dat de feiten waarvoor strafrechtelijke vervolging is gevraagd, niet vallen onder het recht op vrije meningsuiting. De vervolgde personen en instanties hebben Fortuyn volgens hen op een kwalijke wijze in verband gebracht met het nazisme.

D66-leider De Graaf deed dat door de dagboeken van het vermoorde jodinnetje Anne Frank te citeren in zijn strijd tegen Fortuyn. VVD-voorzitter Eenhoorn en PvdA-politicus Oudkerk vergeleken Fortuyn met de Italiaanse dictator Mussolini en de Nederlandse nazi Mussert. Volkskrant-columnist Van Dam zou Fortuyn „een Untermensch” hebben genoemd, maar ontkent dat hij Fortuyn met nazi-gedachtegoed in verband heeft gebracht.

NRC Handelsblad stelde in een hoofdredactioneel commentaar over Fortuyn „dat we ons hier de xenofoben en racisten van het lijf wensen te houden.” Matty Verkamman van Trouw omschreef Fortuyn als „een man met de intelligentie van Hitler en de charme van Himmler.” Voor dat laatste bood de krant overigens haar verontschuldigingen aan. Dat gebeurde zowel in de richting van Fortuyn als naar de abonnees toe.

Het kabinet kwam vandaag bijeen om te praten over het aangekondigde onderzoek naar de beveiliging van de vermoorde politicus. Minister Korthals van Justitie maakte eerder al bekend dat oud-president Van den Haak van het gerechtshof in Amsterdam de commissie gaat leiden. De twee overige leden zijn nog niet bekend.

Justitie liet maandag weten dat de verdachte van de moord op Fortuyn niet aanwezig is geweest op een lezersbijeenkomst van BN/De Stem in een hotel in Breda op de dag van de moord.

Het openbaar ministerie trok deze conclusie naar aanleiding van het bestuderen van de video-opnamen van de beveiligingcamera’s van het hotel. Twee getuigen dachten Volkert van der G. gezien te hebben op deze bijeenkomst, waar Fortuyn die dag te gast was. De verdachte heeft nog steeds geen verklaring afgelegd.

Sinds de moord op de politicus, vorig week maandag, wordt een aantal politieke, antiracistische, migranten- en milieuorganisaties dagelijks bedreigd. Tientallen malen per dag komen er scheldtelefoontjes, brieven en e-mails met scheldkanonnades binnen. De meeste milieu- en dierenorganisaties houden zich ondertussen koest, zolang nog niet is uitgesloten dat Van der G. uit milieu- of dieractivisme handelde. Vooral de acties tegen de bio-industrie gaan in de ijskast, alle andere acties worden kritisch bekeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer