„Schip is van anker geraakt”
„Mede-Kampenaren, mede-Nederlanders en medechristenen, het schip is van zijn anker losgeraakt.” De gereformeerd vrijgemaakte universitair docent drs. C. J. Haak was maandag, aan de vooravond van de verkiezingen, een van de sprekers tijdens een gebedssamenkomst in Kampen. In de christelijke gereformeerde kerk waren zo’n 450 mensen bijeen, onder wie CDA-kamerlid T. W. Rietkerk en CU-lijsttrekker K. Veling.
Drs. Haak, docent evangelistiek en missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen, hield een overdenking over Hebreeën 4:14-16. Hij wees erop dat het Nederlandse volk ervan getuige was geweest hoe een mens begeleid werd naar zijn graf met bijna messiaanse verheerlijking. „Wat daar gebeurde, hielden we net zo voor onmogelijk als het schot dat op die maandag werd gelost. Maar afgelopen donderdag was er nog iets anders te ’zien’. Een Mens Die dood geweest was, maar leeft. Opgestaan uit de doden, opgenomen in de hemel, om van daaruit de geschiedenis van hemel en aarde te leiden.”
In de afgelopen week waren er beschuldigingen dat een politicus is gedemoniseerd. „Als er Eén gedemoniseerd is geworden, dan is dat Jezus Christus wel. Maar deze Messias hield Zelf de demon op een afstand. En bij ons die geneigd zijn ons met hem in te laten, weet Hij door Zijn kracht en Geest deze demon op afstand te houden.” Drs. Haak wees erop dat de laatste tijd ook het besef doorbreekt „dat wij politieke partijen veel te eenzaam hun werk hebben laten doen. Daarvoor past óók verootmoediging. En daarom gaan we naar deze Hogepriester, niet met het doel om opnieuw de grote verhalen op te hangen, maar om barmhartigheid te verkrijgen.”
De gebedsavond in Kampen was een initiatief vanuit de kring van het Comité van Christenzakenmensen (CBMC). Hiermee werd gehoor gegeven aan een oproep van het landelijk comité Kroonbede om plaatselijk samenkomsten te beleggen om te bidden voor de overheid.
Notaris H. Herweijer, een van de initiatiefnemers, benadrukte in zijn openingswoord dat het samenbindende element van het comité Kroonbede alleen in de erkenning van Jezus Christus als Koning gelegen is. ”Kroonbede” is niet aan een bepaalde christelijke politieke partij of organisatie verbonden. Herweijer stelde daarom dat de avond stond in het teken van de bede „Uw Koninkrijk kome; Uw wil geschiede.” „In deze tijd, nu velen na de dood van Pim Fortuyn ontredderd zijn, staan partijpolitieke standpunten, hoe belangrijk ook, op de tweede plaats. Wij moeten ervoor waken om de problemen in het land in de schoenen van paars te schuiven. Ons past meer de belijdenis dat we God niet die plaats hebben gegeven die Hem toekomt. En daarom is nu meer dan ooit verootmoediging nodig. Daarom zijn predikanten uit verschillende kerken en politici uit verschillende christelijke partijen op deze avond samengekomen”, aldus Herweijer.
Na deze toespraken volgden er drie gebedsronden, onderbroken door samenzang. Als eerste spraken C. H. D. Beckman, Overijssels statenlid voor het CDA en ds. F. R. Bruintjes, Nederlands gereformeerd predikant in Kampen, gebeden van dankzegging uit. Daarna werd een gebed ter verootmoediging uitgesproken door het duo ds. G. de Fijter, hervormd predikant in Kampen, en M. M. Markusse, oud-burgemeester van IJsselmuiden en momenteel SGP-raadslid. Ten slotte volgden gebeden van voorbidding voor de komende verkiezing door T. W. Rietkerk en K. Veling.