Eerwraak leidt vaak tot ernstig geweld
Eerwraak mondt in bijna de helft van de situaties uit in geweld, geregeld met dodelijke afloop. Dat zijn de eerste bevindingen van een onderzoek van de politiekorpsen Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid.
De korpsen onderzoeken sinds oktober de omvang en de verschijningsvormen van eerwraak. Bij eerwraak wordt een familielid gestraft voor het bezoedelen van de eer van de familie. De slachtoffers zijn zowel vrouwen als mannen.
Tussen oktober 2004 en maart 2005 bleek in 79 zaken de familie-eer een rol te spelen. Bij 11 daarvan was er een dodelijke afloop, in 26 zaken was er sprake van geweld en in ongeveer 30 zaken werden mensen bedreigd met fysiek geweld of geestelijk onder druk gezet. Van de 79 zaken speelde 43 procent zich af in Turks-Nederlandse kringen. In de andere zaken ging het om personen met een Afghaanse, Kosovaarse, Iraakse, Marokkaanse, Colombiaanse of Antilliaanse afkomst.
Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) maakte maandag in een brief aan de Tweede Kamer melding van deze bevindingen. Het kabinet vindt de mogelijke omvang van eerwraak zorgwekkend. In de brief kondigt Verdonk, ook namens haar collega’s Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken) en Ross (Welzijn), maatregelen aan om eerwraak steviger te bestrijden. De meeste waren al aangekondigd tijdens debatten.
Ook wijst Verdonk op een analyse van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT naar twintig eerwraakzaken waarbij sprake was van ernstig of dodelijk geweld. Daaruit blijkt dat vroegtijdig en kundig ingrijpen in situaties waar eerwraak dreigt, leidt tot afname van die dreiging.
In de meeste zaken bleken betrokkenen signalen af te geven, die interventies mogelijk maakten. In de helft van de situaties waarbij instanties werkelijk ingrepen, nam de dreiging af. Het succes van ingrijpen hangt af van de assertiviteit van slachtoffers en de inzet van professionals die de situatie goed kunnen inschatten. Het COT pleit voor meer deskundigheid bij instanties en een beter gebruik van bestaande bevoegdheden.
Minister Verdonk kondigde aan dat er een protocol komt zodat de vrouwenopvang, de politie en het openbaar ministerie effectiever kunnen omgaan met eerwraak. Daarnaast moeten er eind dit jaar genoeg noodplaatsen zijn voor opvang van vrouwen in een acute geweldssituatie. Verder trekt Verdonk 200.000 euro uit om minderheden zelf meer te betrekken bij de aanpak van eerwraak.