Binnenland

Nederlanders gaan minder op vakantie

Een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. In 2004 bleef nog 17 procent thuis. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde vakantiegeldenquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Veel mensen geven aan onvoldoende geld voor een vakantie te hebben.

Redactie economie
7 June 2005 07:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Meer dan de helft van de huishoudens met een inkomen tot 1000 euro netto per maand blijft dit jaar thuis. Van de iets rijkere huishoudens, die maximaal 1500 euro per maand te besteden hebben, gaat 35 procent niet op vakantie. Consumenten die er wel op uit trekken, zeggen te bezuinigen op hun reis.

Steeds minder mensen geven hun vakantiegeld daadwerkelijk aan vakantie uit. Het jaarlijkse extraatje van de baas gaat in 46 van de 100 gevallen aan vakanties op. Vorig jaar was dat nog 51 procent. Opvallend is dat ook steeds minder mensen met een middeninkomen –2000 tot 3000 euro netto– aangeven het geld voor vakanties te gebruiken. Een jaar geleden lag dit aandeel op 60 procent. Nu is dat gedaald tot 50 procent.

De jaarlijkse uitkering gaat nu veelal op aan het aflossen van schulden of het betalen van rekeningen. Mensen met een laag inkomen gebruiken hun vakantiegeld hiervoor vaker dan mensen met een hoog inkomen. „Het vakantiegeld komt in een groot gat terecht. Door hogere vaste lasten, stijgende ziektekostenpremies en duurdere kinderopvang staan mensen sneller rood”, aldus een woordvoerder van het Nibud.

Ook de spaarrekening is een steeds populairder bestemming voor vakantiegeld. Vorig jaar zette 30 procent het geld op die rekening, nu 39 procent. Van deze categorie zegt 21 procent te sparen voor een uitgave later dit jaar en spaart 18 procent „voor de toekomst.” Vooral onzekerheid over werk en inkomen is de oorzaak van deze spaarzin.

Acht procent van de ondervraagden geeft het vakantiegeld uit aan „andere doelen”, zoals een nieuw huis, hypotheekaflossing, onderhoud van de auto, de studie van de kinderen of tuinaanleg. Ook genoemd worden een verbouwing, het onderhoud van de woning, nieuwe kleding of een medische behandeling.

Jongere mensen gebruiken het vakantiegeld minder vaak dan oudere mensen om op vakantie te gaan. Jongeren doen er vaker grote aankopen mee.

Als Nederlanders op vakantie gaan, geven ze per huishouden gemiddeld tussen de 1500 en de 2000 euro uit. Eenderde van de huishoudens besteedt zelfs meer dan 2500 euro.

Het favoriete vakantieland van de 2100 ondervraagden is dit jaar Spanje, gevolgd door Turkije en Italië. Griekenland en Frankrijk maken de topvijf compleet. Vorig jaar waren Frankrijk, Spanje en Turkije de favoriete bestemmingen.

Zelfs stunttarieven kunnen mensen er niet toe verleiden een reis naar de zon te boeken. „Als de achterstallige rekeningen betaald zijn, blijft er niets meer over.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer