Binnenland

PvdA koerst op uitstel nieuwe zorgwet

De PvdA zal in de Eerste Kamer samen met bondgenoten SP en GroenLinks koersen op uitstel van de nieuwe zorgverzekeringswet van minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

ANP
6 June 2005 18:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

„Dat is het meest haalbare. Maar het zal een dubbeltje op zijn kant zijn", aldus Eerste-Kamerlid A. Witteman (PvdA), die maandag aanwezig was bij de protestmanifestatie van de huisartsen tegen het nieuwe zorgstelsel in Amsterdam.

De Eerste Kamer bespreekt dinsdag het voorstel van minister Hoogervorst, volgende week wordt er over gestemd. „Afstemmen kun je vergeten", zei Witteman. De kamerleden van coalitiepartijen VVD CDA en D’66 zullen toch trouw blijven aan het standpunt van hun partij.

„Maar ze zijn waarschijnlijk wel vatbaar voor de argumenten dat niet alles in het nieuwe zorgsysteem goed is doorberekend en dat er nu nog te veel choas heerst". Witteman denkt daarom dat uitstel van invoering, om de hele nieuwe zorgwet nog eens goed door te lichten, wel een kans maakt. De PvdA heeft om hoofdelijke stemming gevraagd.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) en de zorgverzekeraars voelen echter niets voor uitstel. Niet alleen hebben de verzekeraars al tientallen miljoenen euro’s in de komst van de nieuwe wet geïnvesteerd, ook is de kans niet groot dat Hoogervorst de wet een jaar voor de verkiezingen zal willen invoeren.

Hoogervorst wil volgend jaar het zorgstelsel grondig aanpassen. Met drie wetten wil hij een einde maken aan het verschil tussen de ziekenfondswet en particuliere verzekeringen. Iedereen moet verplicht een basisverzekering afsluiten.

De vergoedingen in die verzekering zullen vergelijkbaar zijn met het basispakket van de huidige ziekenfondsverzekering. De premie voor die verzekering zal flink hoger zijn dan de huidige ziekenfondspremies. Het ministerie gaat uit van een bedrag van ongeveer 1100 euro. Daar staat tegenover dat gezinnen nooit meer dan 5 en alleenstaanden nooit meer dan 3,5 procent van hun bruto inkomen kwijt zullen zijn.

Daarnaast is het de bedoeling dat zorgverzekeraars meer gaan onderhandelen met artsen en ziekenhuizen over de prijs van behandelingen. Door marktwerking hoopt de minister de zorg betaalbaarder en efficiënter te krijgen. Als Hoogervorst er in slaagt om de drie wetten die met het nieuwe zorgstelsel zijn gemoeid door de senaat te krijgen, dan sluit hij een proces af dat in de jaren zeventig werd ingezet. Toen gingen de eerste stemmen op om het verschil tussen particuliere en ziekenfondsverzekeringen op te heffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer