Peres veroordeelt resolutie Likud
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres heeft maandag het standpunt van de Likud-partij verworpen dat er geen Palestijnse staat in de gebieden op de Westoever en in de Gazastrook mag worden gevestigd.
Peres verklaarde echter dat zijn Arbeiderspartij de regering zal blijven steunen zolang geen afbreuk gedaan wordt aan de coalitieafspraken over onderhandelingen met de Palestijnen over land in ruil voor vrede.
Zondag werd op het Likud-congres in Tel Aviv een motie aangenomen waarin de creatie van een Palestijnse staat werd verworpen, overigens zeer tegen de wil van Likud-premier Ariel Sharon in, die hiermee een forse nederlaag leed tegen ex-premier Benjamin Netanyahu die opnieuw het partijleiderschap nastreeft.
In diplomatieke kringen is afwijzend gereageerd op het verwerpen van een Palestijnse staat door het congres van Likud. De Amerikaanse president George Bush houdt vast aan de stichting van een levensvatbare Palestijnse staat, aldus Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer.
In een nieuw rapport van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem dat maandag is vrijgegeven, wordt gezegd dat ongeveer 40 procent van de Westoever in handen van Joodse nederzettingen is. De organisatie concludeert dat Israël met zijn nederzettingenbeleid opzettelijk de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat op de Westoever en in de Gazastrook onmogelijk maakt. B’Tselem publiceerde het rapport enkele uren nadat het Likud-blok de resolutie had aangenomen waarin een Palestijnse staat wordt uitgesloten.
Hoewel de nederzettingen zelf slechts 2 procent van het grondgebied van de Westoever beslaan, hebben de meeste uitvoerige uitbreidingsplannen op grond waarvan grote gebieden worden geclaimd. „Het grootste gedeelte van het gebied is leeg”, aldus het rapport, „en dient voor toekomstige uitbreiding van nederzettingen en de vestiging van nieuwe industriële en toeristische zones.”
Volgens B’Tselem zijn sinds de bezetting van de Westoever in 1967 in het gebied 123 nederzettingen gebouwd. De ongeveer 1,8 miljoen Palestijnse bewoners van de Westoever worden van elkaar gescheiden door ongeveer 198.000 Joodse kolonisten, van wie de meesten langs de voornaamste verkeersweg van noord naar zuid en rond Palestijnse steden en dorpen zijn gevestigd.
De Israëlische premier Ariel Sharon slaagde er zondag niet in zijn partij te weerhouden van de aanvaarding van een resolutie waarin de stichting van een Palestijnse staat op de Westoever wordt uitgesloten. Sharon zei eerder dat hij niet bereid is een discussie te beginnen over de verwijdering van de kolonisten tijdens zijn huidige termijn, die eind volgend jaar afloopt.
„De drastische wijzigingen die Israël in de kaart van de Westoever heeft aangebracht, maken het onmogelijk dat daar een onafhankelijke, levensvatbare Palestijnse staat wordt gevestigd”, aldus het rapport. De Palestijnen eisen de Westoever op als het grondgebied van hun toekomstige staat, en eisen het vertrek van alle kolonisten.
De Gazastrook, waar naar schatting 7000 kolonisten te midden van ongeveer 1,2 miljoen Palestijnen wonen, valt buiten het onderzoek.
De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft maandag een bezoek aan het deels verwoeste vluchtelingenkamp in Jenin op de Westoever afgelast. Veiligheidsadviseurs hebben het Arafat waarschijnlijk afgeraden om zich aan de geagiteerde menigte in het kamp te tonen.
Maandag was de eerste keer in een halfjaar dat de Palestijnse leider zich buiten Ramallah begaf. De afgelopen maanden was hij door het door Israël opgelegde ”huisarrest” gedwongen om in zijn hoofdkwartier te blijven.
Bij een bezoek aan de stad Jenin kwam Arafat tot de ingang van het vluchtelingenkamp, waarna hij echter meteen doorreisde naar de stad Nablus.
De beslissing om het vluchtelingenkamp over te slaan tijdens zijn bezoek aan Jenin kwam onverwacht. Palestijnse functionarissen verwachtten eerder dat Arafat een toespraak zou houden tot de inwoners van het kamp, waar tussen 3 en 11 april zware gevechten plaatsvonden tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger en een deel van het kamp met de grond gelijk gemaakt werd.
Te midden van de puinhopen in het centrum van het kamp hadden zich maandag zo’n 3000 mensen verzameld die Arafat wilden verwelkomen, maar de veiligheidsdienst verwachtte waarschijnlijk problemen met de opgezweepte menigte die de Palestijnse leider mogelijk zou verwijten niet genoeg gedaan te hebben om de Palestijnen in Jenin te beschermen tegen het geweld van het Israëlische leger.
Arafat reisde maandag voor zijn bezoek aan Jenin met een Jordaanse legerhelikopter eerst naar Bethlehem, waar hij de Geboortekerk bezocht. De kerk werd wekenlang omsingeld gehouden door het Israëlische leger, dat de arrestatie eiste van een groep extremisten die er hun toevlucht hadden gezocht.