EU-ministers stellen besprekingen met Iran uit
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben er maandag van afgezien om onderhandelingen over een handels- en samenwerkingsakkoord te openen met Iran, dat door de Verenigde Staten als een ondersteuner van terreur wordt beschouwd.
De EU-ministers besloten op een bijeenkomst in Brussel tot uitstel van de onderhandelingen omdat zij het er niet over eens zijn of in een eventueel akkoord een veroordeling van terreur en een mensenrechtenclausule moeten worden opgenomen. De Britten, Duitsers en Nederlanders zijn voor, maar de Fransen, Grieken en Italianen menen dat Iran hier nooit mee zal instemmen en willen een simpeler akkoord, zonder politieke voorwaarden.
Europa en de VS zijn het al jaren oneens over de ontwikkelingen in Iran, dat volgens Washington streeft naar het produceren van massavernietigingswapens en steun geeft aan terroristen. Sinds de aanslagen van 11 september zijn de verschillen tussen Washington en Brussel over Iran alleen maar toegenomen.
De Amerikaanse president George Bush heeft Iran samen met Noord-Korea en Irak omschreven als de „as van het kwaad.” De EU daarentegen voert al jaren een „constructieve dialoog” met de hervormingsgezinde Iraanse president, Mohammad Khatami.
De EU hoopt dat betere banden met Iran ertoe zullen leiden dat Teheran zal bijdragen aan een vredesakkoord in het Midden-Oosten. Deze maand heeft de EU Teheran een plezier gedaan door de in Irak gevestigde oppositiebeweging Mujahedeen Khalq op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen, een besluit waartegen in Brussel maandag enkele duizenden mensen protesteerden. Hezbollah, de Libanese militie die door Iran wordt gesteund, staat niet op de Europese terreurlijst.
In 2000 importeerden EU-staten voor 8,03 miljard euro uit Iran, terwijl Teheran voor 5,28 miljard euro in de EU kocht. De Iraanse export betreft vooral olie. De afgelopen jaren hebben Europese oliebedrijven lucratieve contracten in Iran gesloten. Bedrijven uit de VS mogen dat niet doen, omdat Washington een embargo tegen Iran heeft afgekondigd.
Enkele duizenden aanhangers van de Mujahedeen Khalq protesteerden maandag luidruchtig maar vreedzaam voor het vergadergebouw in Brussel tegen de opname van hun organisatie op een EU-lijst tegen terrorisme. Op grond daarvan moeten alle lidstaten de financiële tegoeden van de organisatie bevriezen.
Volgens de demonstranten staat de Mujahedeen Khalq ten onrechte op de lijst en steunt juist het Iraanse regime het internationaal terrorisme. De organisatoren spraken van 20.000 betogers, de politie telde er 3000.
De Unie zou met het gewraakte besluit proberen Iran te paaien wegens de wenkende lucratieve contracten.