Al 700 verdachten opgepakt bij offensief in Bagdad
Iraakse militairen en politieagenten hebben al 700 ’terroristen’ aangehouden en er 28 gedood sinds begin deze week hun massale veiligheidsoffensief Operatie Al-Barq, oftewel Bliksem, van start ging.
Dat heeft de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken, Bayan Jabr, donderdag gezegd. Volgens de minister zijn naast de terroristen ook nog eens 118 criminelen aangehouden tijdens het offensief in de hoofdstad, waaraan 40.000 Iraakse militairen en agenten deelnemen. Sinds zondag is het aantal patrouillerende militairen op straat in Bagdad fors toegenomen, worden verdachte huizen doorzocht en zijn op tal van plaatsen controleposten ingericht.
Jabr zei dat hij er alles aan zou doen om te voorkomen dat door de politie, die onder zijn ministerie valt, gevangengenomen verdachten gemarteld zouden worden. Hij voegde eraan toe dat hij al twee hooggeplaatste politiefunctionarissen had ontslagen op verdenking van het martelen van gevangenen. Jabr zei zelf slachtoffer van marteling te zijn. Tien van de zestien familieleden van hem die onder het regime van Saddam Hussein het leven lieten, vonden de dood als gevolg van marteling, aldus de minister.
De Amerikaanse organisatie Human Rights Watch heeft Jabrs ministerie aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor marteling en slechte behandeling van gevangenen in Irak. In een van januari daterend rapport wijst de organisatie op de erbarmelijke omstandigheden in Iraakse gevangenissen, de slechte behandeling van gedetineerde kinderen en het niet toelaten van contact tussen gevangenen en hun familie.
Gisteren zijn in Irak zeker 31 mensen om het leven gekomen. De zwaarste aanslag had plaats met een autobom in Tuz Khurmatu, ten noorden van Bagdad. Hier vielen twaalf doden, meldde het Iraakse ministerie van Defensie.
Een autobom ontplofte rond 08.00 uur voor restaurant ”Bagdad” in het centrum van Tuz Khurmatu. De eetgelegenheid werd totaal verwoest. Op het moment van de ontploffing zaten bewakers van de Koerdische vice-premier Rowsch Shways in het restaurant te eten. Er vielen 38 gewonden.
Een uur later was een complex van de Noordelijke Olie Maatschappij in Kirkuk doelwit van een zelfmoordaanslag met een autobom. Hier kwam een kind van vier om het leven en raakten elf burgers gewond, aldus de politie. Op het terrein is ook het Amerikaanse consulaat gevestigd.
Vijf doden vielen in Mosul, toen twee motoren volgepakt met springstof kort na elkaar ontploften voor een koffiehuis dat vaak wordt bezocht door politieagenten. Het resultaat was vijf doden en dertien gewonden.
In Baquba kwam de vice-gouverneur van de provincie Diyala om bij een zelfmoordaanslag op zijn konvooi. Naast Hussein Alwan al-Tamimi stierven ook nog drie van zijn lijfwachten. Bij andere incidenten in het land vielen negen doden onder wie een Turkse truckchauffeur.
Al-Qaida heeft in Irak een nieuwe cel gevormd voor zelfmoordaanslagen. Dat beweert de terroristische organisatie althans zelf in een vier minuten durende geluidsboodschap op een islamitische website waar vaker materiaal met betrekking tot al-Qaida wordt geplaatst.
De cel heet de Al-Bara bin Malek-brigade en zou al enkele aanslagen hebben gepleegd in Irak. In de boodschap zegt leider Abu Doujana al-Ansari dat de cel is opgericht na een oproep van Osama bin Laden om „de kruisvaarders en hun volgelingen” te demoraliseren door zelfmoordaanslagen.