Kerk & religie

Quebec wijst invoering sharia af

De wetgevende vergadering van Quebec heeft unaniem het gebruik van zogenoemde sharia-tribunalen afgewezen.

Kerkredactie
3 June 2005 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Daarmee is deze Franstalige provincie van Canada de eerste provincie die arbitrage overeenkomstig de sharia, de strenge islamitische wetten, expliciet wil verbieden, zo heeft de commissie godsdienstvrijheid van de World Evangelical Alliance (WEA) donderdag bericht. „En zij doet dit om de gelijkheid, rechten en vrijheid van iedereen, ongeacht ras of religie, te beschermen.”

Op 26 mei diende de liberale Fatima Houda-Pepin, geboren in een moslimgezin in Marokko, een motie in bij de Assemblee van Quebec waarin zij aangaf dat er geen sharia-tribunalen in Quebec mogen komen. Volgens de politica discrimineert de sharia vrouwen en willen moslimvrouwen in Canada juist integreren.

Dat moslims overal in Canada de sharia willen invoeren, is volgens het assembleelid „onderdeel van een strategie om de moslimgemeenschap te isoleren, zodat die zich blijft onderwerpen aan een archaïsche visie op de islam. Deze strategie wordt gesteund door bepaalde minderheidsgroepen die de Charter of Rights and Freedoms (de Canadese grondwet) gebruiken om een aanval te doen op de fundering van onze democratische instituties. Het is een politieke agenda in naam van de islam.”

Houda-Pepin waarschuwde verder dat deze moslimgroepen steeds verder zullen gaan in hun eisen. „Als we de islamitische wetten op het terrein van het familierecht gaan toestaan, zullen deze groepen straks vergelijkbare eisen gaan stellen op het gebied van het strafrecht en het burgerlijk recht.”

In een artikel in de Canadese krant de National Post stelde de politica dat islamitische fundamentalisten van de Muslim World League (met haar basis in Saudi-Arabië) al in 1991, op een conferentie in Washington, tot de conclusie kwamen dat Canada op dit moment het meest geschikte land is om te beginnen met de introductie van de sharia in de westerse wereld. Dit omdat het land de burgerrechten garandeert en het multiculturalisme heeft omarmd.

Volgens Houda-Pepin is het de bedoeling van de islamisten om in Canada een precedent te scheppen voor alle moslims in het Westen, waardoor deze aangemoedigd worden om in het land waar zij wonen de (westerse) wetten te verwerpen en daarvoor de sharia in de plaats te stellen.

De Canadese Raad van Moslimvrouwen heeft het besluit van de wetgevende vergadering van Quebec toegejuicht. De raad beschouwt het als moedig.

De president van de Moslim Raad van Montreal, Salam El Menyawi, daarentegen reageerde in de Pakistaanse krant Daily Times op de inmiddels klassieke wijze: Hij vergeleek de beslissing van de Assemblee van Quebec met de manier waarop Hitler de joden heeft behandeld. „Hier is sprake van discriminatie van een religieuze minderheid”, fulmineerde hij. „Moslims worden uitgesloten van rechten die andere godsdiensten wel hebben. En deze uitsluiting is zeer gevaarlijk, want het is exact wat Hitler de joden aandeed.”

El Menyawi gaf aan dat hij wordt overspoeld door telefoontjes en e-mails vanuit de moslimgemeenschap waarin hem wordt gevraagd een klacht in te dienen bij de Verenigde Naties.

Met haar besluit heeft de wetgevende vergadering van Quebec een signaal willen afgeven aan de regering van de provincie Ontario, constateert de Canadese pers. „De liberalen van premier Jean Charest zetten hiermee de regering van Ontario onder druk, die naar verwachting voor de zomer een besluit neemt over de invoering van de sharia.”

Premier Charest zelf verklaarde tegenover verslaggevers dat hij slechts de „heel duidelijke boodschap” heeft willen afgeven „dat er één wet is in Quebec. Wij zijn een zeer inclusieve samenleving, maar wel een samenleving die zichzelf zal regeren volgens één set regels.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer