Steun economisch zwakke regio’s zinloos
Financiële steun aan economisch zwakke regio’s om meer banen te scheppen heeft geen zin.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB), de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen in meer dan duizend Europese regio’s. Het is donderdag op de website van het CPB gepubliceerd.
Al tientallen jaren proberen regeringen economisch zwakke regio’s, zoals Noord-Nederland, met rijksgeld in de vaart der volkeren te laten opstomen. Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken maakte in 2004 bekend dat Noord-Nederland over enkele jaren niet meer op extra geld hoeft te rekenen. Zij wil het geld in economisch sterke regio’s steken. De onderzoeksresultaten van het CPB en de universiteiten onderstrepen de juistheid van die visie.
Opvallend is verder de conclusie dat de aanleg van wegen en sporen in economisch zwakke regio’s juist de economie van sterke regio’s verstrekt. De economisch zwakke regio kan door betere infrastructuur niet alleen in de rijke gebieden producten afzetten maar de rijke delen kunnen ook makkelijker bij de arme regio’s komen waardoor de bedrijven uit de zwakke gebieden meer concurrentie krijgen.