De Villepin wil snel vertrouwen terug
De nieuwe Franse premier Dominique de Villepin heeft zich ten doel gesteld binnen honderd dagen het vertrouwen van het Franse volk in de politiek te herstellen. Dat zei hij woensdag tijdens een toespraak voor de Senaat, aldus een senator.
President Jacques Chirac benoemde De Villepin dinsdag tot minister-president. Hij volgde Jean-Pierre Raffarin op, die eerder die dag zijn functie neerlegde naar aanleiding van het Franse nee tegen de Europese grondwet.
De Villepin presenteert eind deze week zijn kabinet. Hij zei in zijn eerste televisie-optreden als premier dat de belangrijkste taak van het nieuwe kabinet het terugdringen van de werkloosheid wordt. Hij zei dat er geen sprake was van spanningen tussen hem en aantredend minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy. „Ik ben blij dat ik op zijn talent kan rekenen in dit team”, zei de premier.
Chirac heeft de regeringsleiders in de Europese Unie opgeroepen de consequenties van de Franse afwijzing van de Europese grondwet te analyseren. Dat proces moet beginnen op 16 en 17 juni op de Europese top in Brussel, aldus Chirac woensdag in een brief aan de 24 regeringsleiders van de Europese Unie.
Het 72-jarige staatshoofd vindt dat de overige EU-leden gewoon moeten doorgaan met het ratificatieproces van de grondwet.
In zijn brief benadrukte Chirac dat Frankrijk de EU ondanks het ”non” toegewijd blijft.
Hij zei te beseffen dat de afwijzing gevolgen heeft voor zowel Frankrijk als de EU. Maar hij voegde eraan toe dat er geen twijfel bestaat over de historische en diepe betrokkenheid van Frankrijk bij de bouw van Europa. Franrkijk „zal zijn volledige plaats blijven innemen en zijn verplichtingen nakomen, dat zal ik persoonlijk garanderen”, aldus Chirac, die fervent voorstander is van de grondwet.
Bijna 55 procent van de Fransen stemde zondag tegen het nieuwe Europese verdrag.
Het Witte Huis heeft woensdag koel gereageerd op de benoeming van Dominique de Villepin tot premier van Frankrijk. De Villepin gaf in februari 2003 als minister van Buitenlandse Zaken een stem aan de internationale oppositie tegen de door Washington geleide invasie in Irak. „Wij hebben in het verleden met hem gewerkt, wij zullen in de toekomst met hem werken”, zei Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan.
Woordvoerder Richard Boucher van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag: „Iedereen weet dat, toen hij minister van Buitenlandse Zaken was, wij aanvaringen met hem hadden. Het is aan de Franse regering te beslissen wie zij in hun regering wil hebben.” Boucher moest driemaal worden gevraagd waarom de VS De Villepin niet met zijn benoeming hadden gefeliciteerd, voordat hij commentaar wilde geven.