Binnenland

Geldermalsen draait een „voorwas”

De gemeenteraad van Geldermalsen heeft dinsdagavond met elf tegen zeven stemmen besloten dat de gemeentesecretaris en de griffier een aantal zaken gaan onderzoeken die essentieel zijn voor de affaire-Rietbergen.

Van onze correspondent
1 June 2005 08:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:36

Politiek Geldermalsen boog zich dinsdag voor het eerst over het dossier-Rietbergen: de gang van zaken rond de VVD-wethouder die begin april opstapte vanwege een grondtransactie. Via een stroom anonieme brieven in de richting van college, raad en pers kwam deze zaak dit voorjaar prominent op de agenda.

De omstreden grondtransacties van de familie Rietbergen speelden zich in 2002 en 2003 af. Zoon Rietbergen kocht een stuk grond bij het voormalige zwembad De Steenvliet in Geldermalsen en sluisde het perceel later door naar zijn vader. De prijs van de kavel lag beduidend onder het bedrag dat andere kopers betaalden. Onder druk van de anonieme brieven liet het college een extern bureau de zaak onderzoeken. Daaruit bleek dat wethouder Rietbergen de grond wel goedkoop heeft verkregen, maar dat hem juridisch niets te verwijten valt.

Omdat de geruchten aanhielden, stelde het college op verzoek van de fractievoorzitters een notitie samen waarin de gebeurtenissen vanaf 1999 op een rij werden gezet. Vorige week werd het aanvankelijk geheime dossier openbaar gemaakt.

Daaruit bleek -naast de feiten rond de grondtransactie- dat Rietbergen begin dit jaar met zijn collega’s in het college in conflict is gekomen over het gebruik van het souterrain van zijn kapitale villa die hij op de omstreden kavel heeft laten bouwen. Rietbergen heeft 225 vierkante meter ingericht als kantoorruimte, terwijl het bestemmingplan slechts 45 vierkante meter toestaat.

Toen het college eind maart handhavend wilde optreden, liet Rietbergen weten direct op te stappen als wethouder. Een dag later, 23 maart, meldde hij zich ziek. Op 7 april bevestigde hij -na herhaaldelijk aandringen van het college- zijn vertrek via een brief aan de raad.

Dinsdagavond vond in de gemeenteraad het openbare debat over deze kwestie plaats. Daarvoor hadden de fractieleiders zich alleen in de pers over de kwestie uitgelaten. In Geldermalsen is onder raadsleden en inwoners onrust over deze affaire ontstaan. Maandagavond kwam de raad nog in spoedvergadering bijeen, omdat er een nieuwe anonieme brief is binnen gekomen. In deze brief moeten vooral de leden van het CDA en Dorpsbelangen en hun familie het ontgelden.

Dinsdagavond drongen oppositiepartijen CDA en Dorpsbelangen aan op onafhankelijk onderzoek. SGP-fractieleider Van Maanen wilde daarmee alleen akkoord gaan als duidelijk werd dat daar aanleiding toe bestaat. „Anders moet dit boek gesloten worden.”

De PvdA sprak zich voor het eerst positief uit over zo’n onderzoek, omdat de partij vragen heeft over het stemgedrag van raadsleden in het voorjaar van 2000 in relatie tot de manoeuvres van de betrokken projectontwikkelaars. VVD’er Nas zag niets in zo’n onderzoek zolang niet duidelijk is dat daar een grondige reden voor is. En voor het geval er toch onderzocht moet worden, stelde Nas voor een zwaarder instrument in te zetten: een raadscommissie die betrokkenen onder ede kan horen.

Vandaar dat de coalitiepartijen PvdA, VVD, SGP en D66 zich langdurig terugtrokken voor nader beraad. Ver na middernacht en na vijf schorsingen werd duidelijk dat Nas de PvdA weer in het gareel had gekregen. Er komt voorlopig geen nader onafhankelijk onderzoek. Pas wanneer de zoektocht van gemeentesecretaris en griffier daartoe aanleiding geeft, komt die optie weer in beeld.

Oppositiepartij CDA vond het compromis „broddelwerk. Hieruit spreekt minachting voor de burgers. U gaat voorbij aan het groeiende wantrouwen van de inwoners”, aldus CDA-voorman M. de Haas. Dat vond ook fractieleidster K. de Heus-van Wijk van Dorpsbelangen. „Dit is gewoon een nieuw rookgordijn.”

Volgens VVD-voorman R. Nas valt dat mee. „Wij kiezen op deze manier voor een gefaseerde aanpak. Er wordt niets verdonkeremaand. Als er zaken boven water komen, kan er altijd nog een onderzoek komen. Dit is pas de voorwas.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer