Buitenlandse media massaal richting Den Haag
Buitenlandse media tonen massale belangstelling voor het Nederlands referendum over de Europese grondwet. Naar verwachting reizen alleen uit Brussel al twee– tot driehonderd buitenlandse journalisten naar Den Haag. Verder zullen de Brusselse bureaus van tal van internationale media woensdagavond overuren draaien voor de verslaggeving over het Nederlandse referendum.
De Britse publieke omroep BBC stuurt vijftien personen naar Nederland, die de ene vaste correspondent in Den Haag bij moeten staan. Het gaat om zowel verslaggevers als cameralieden en andere technici. „En eigenlijk is dat voor onze doen nog vrij weinig", zegt Brussels BBC–correspondent Angus Roxburgh. „Normaal willen we nog wel eens meer mensen sturen". Voor de Europese top in Amsterdam in 1997 zond de BBC in totaal 95 personen naar Nederland.
De meeste van de ruim driehonderd in Brussel officieel geaccrediteerde media sturen één persoon vanuit Brussel naar Den Haag. Zij vullen soms de al in Nederland woonachtige buitenlandse correspondenten aan, onder anderen die van grote buitenlandse persbureau’s als AP, AFP en Reuters.
De meeste buitenlandse media moeten Nederland echter volgen vanuit de Europese hoofdstad Brussel. Zo ook het Italiaanse persbureau ANSA, dat één correspondent naar Nederland laat reizen. Daarnaast zullen vijf Brusselse ANSA–redacteuren op woensdagavond werken om vanaf de redactie en hoofdzakelijk via de NOS, die in Brussel te ontvangen is, Italië op de hoogte te houden van de Nederlandse uitslag. „Als Nederland na Frankrijk ook nee zegt, kunnen we de grondwet helemaal weggooien", stelt de Brusselse ANSA–correspondent Michele Cercone. „Daarom is Nederland voor ons woensdagavond groot nieuws".
De conservatieve Britse krant Daily Telegraph stuurt alleen zijn Brussel–correspondent naar Nederland, David Rennie. Dinsdag was hij mee op campagne met CDA–Kamerlid Gerda Verburg in Woerden. In de krant van dinsdag stonden al twee artikelen over het referendum in Nederland, op pagina 4 en 5. „In Groot–Brittanie wordt met veel interesse gekeken naar Nederland omdat de argumenten tegen de grondwet ongeveer dezelfde zijn als die in de Britse nee–campagne. De Nederlandse bezwaren tegen de Grondwet zijn voor het Britse publiek makkelijker te begrijpen dan de Franse campagne. Mensen vinden de Europese integratie te snel gaan en willen dat er op de rem getrapt wordt".
Zelfs in Zwitsersland, dat geen lid is van de EU, is er veel belangstelling voor het referendum. Brussels correspondent van de nationale radio Alain Franco, die vloeiend Nederlands spreekt, gaat naar een debat in Felix Meritis in Amsterdam en woensdag naar een volkswijk in Den Haag. Hij organiseert zelfs een live–debat op de avond van het referendum. „Had Frankrijk ja gezegd, dan had ik dat waarschijnlijk niet gedaan", zo illustreert Franco het belang van de Nederlandse stembusgang.