Omwonenden tevreden met antirampalen
Omwonenden van de Amerikaanse ambassade in Den Haag zijn maandag door gemeenteambtenaren geïnformeerd over nieuwe, tijdelijke veiligheidsmaatregelen in hun buurt.
De Amerikanen hebben inmiddels hun oog laten vallen op landgoed Clingendael, maar een eventuele verhuizing naar die plek is nog ver weg. Tot die tijd moeten er om veiligheidsredenen een minimaal 3 meter hoog hekwerk en antirampalen om de ambassade aan het Lange Voorhout komen, zo hebben de Amerikanen bepaald. De bewoners gingen ermee akkoord, ook al hadden ze weinig keus.
Ruim dertig mensen druppelen de zaal van de Haagse lobby aan het Spui binnen. De omwonenden van de Amerikaanse ambassade worden door gemeenteambtenaren N. van Mourik en G. Baartmans geïnformeerd over de plannen van de Amerikanen om een hekwerk en antirampalen om de ambassade te zetten.
Als iedereen heeft plaatsgenomen, zegt Van Mourik dat burgemeester W. Deetman helaas niet aanwezig kan zijn vanwege een belangrijke vergadering elders. En de Amerikaanse ambassadeur is afwezig vanwege een nationale feestdag. De aanwezigen steken hun verontwaardiging over deze mededeling niet onder stoelen of banken, maar bedaren snel. Ze hebben vragen. Vragen over wat er nu weer in hun buurt staat te gebeuren. Want ze hebben last van de Amerikanen, zo blijkt. Rondcirkelende helikopters boven hun huizen, soms is het verboden de hond uit te laten omdat er sprake van dreiging zou zijn. Of er moet ontruimd worden vanwege een bommelding.
Een bewoonster van het aangrenzende Smidswater zegt last te hebben van overmatig surveilleren. „Het is alsof je permanent wordt bewaakt”, merkt ze op. Dat veroorzaakt heel wat hilariteit in de zaal.
Aan de ambtenaren is het de taak om uit te leggen dat de Amerikaanse ambassade het grondgebied van de Amerikanen is. Zij bepalen hoe ze de daar aanwezige mensen willen beschermen en zij mogen een „dwingend pakket van eisen” neerleggen. Daarbij kunnen de Amerikanen zich beroepen op het internationale verdrag van Wenen. Dat komt er volgens Van Mourik op neer dat de gemeente Den Haag alleen wat te zeggen heeft over de publieke ruimte rond de ambassade. „En met de nieuwe tijdelijke maatregelen wordt een groot deel van het Lange Voorhout weer toegankelijk voor publiek.”
Dat valt goed bij de aanwezigen, hoewel ze wel een duidelijke voorkeur hebben voor een transparant hek om de ambassade. „Dat moet kunnen, want ik heb iets dergelijks in Rome gezien bij de ambassade daar”, weet een man te vertellen.
Toch blijft de weerstand tegen de arrogantie van de Amerikanen. „Wat hebben ze eigenlijk te eisen? Ik sta versteld”, roept een bewoonster. Maar volgens Van Mourik is het al heel wat dat de Amerikanen gevoelig zijn gebleken voor de Haagse wens om uit het centrum te vertrekken en op zoek te gaan naar een locatie elders.
De Amerikanen willen op termijn naar Clingendael, wat tot heftige protesten in die buurt heeft geleid. Maar het college van Den Haag heeft inmiddels gezegd aan een verhuizing te willen meewerken, hoewel het blijft zoeken naar een andere locatie. Tot die tijd zullen de omwonenden in het centrum van Den Haag overlast blijven houden. Zij legden zich bij Van Mouriks samenvatting van de avond neer. „Het is u een lief ding als de ambassade vertrekt, vooralsnog hebt u een voorkeur voor de voorgestelde tijdelijke maatregelen”, aldus Van Mourik.
Woensdag bespreken de raadscomissies ruimtelijke ordening en veiligheid van de gemeente Den Haag de plannen om de Amerikaanse ambassade in Clingendael onder te brengen. Omwonenden daar zeggen vooralsnog massaal nee tegen opoffering van dit stuk natuurgebied. En ook de politiek in Wassenaar heeft al laten blijken weinig voor het plan te voelen, hoewel er nog geen officieel standpunt is. Het wachten is op Den Haag.