Kamer perkt macht van omroepen in
Omroepvoorzitters krijgen de komende drie jaar minder te zeggen over de dagelijkse gang van zaken in Hilversum. Ze moeten het voortaan doen met adviesrecht in plaats van beslissingsrecht.
De Tweede Kamer steunt dit plan van staatssecretaris Van der Laan van Mediazaken, zo bleek maandag tijdens een overleg. Het CDA stond er aanvankelijk kritisch tegenover, maar omdat de publieke omroepen zelf instemmen met de verandering keuren de christen-democraten de structuurwijziging goed. De fracties van PvdA, SP en LPF zijn vooralsnog tegen.
Op dit moment bepalen de voorzitters van de omroepen via de raad van toezicht de dagelijkse gang van zaken en de programmering. Zo kunnen de voorzitters bijvoorbeeld weigeren televisiezendtijd in te leveren voor spannende gebeurtenissen die burgers rechtstreeks willen volgen. Vanaf 1 september komt er een raad van bestuur die het laatste woord heeft. De omroepvoorzitters mogen deze raad alleen adviseren.
De wijziging geldt voor een periode van drie jaar. Daarna moet er weer een nieuwe structuur komen. Uitgangspunt daarvoor zijn de afspraken die de coalitiefracties in het zogeheten paasakkoord hebben gemaakt. Binnen enkele weken zal staatssecretaris Van der Laan haar plannen voor de periode na 2008 presenteren. PvdA-kamerlid Van Dam en zijn SGP-collega Van der Vlies vinden dat ze eerst de langetermijnvisie moeten hebben, voordat ze kunnen stemmen over het kortetermijnplan.
Van der Laan wil dat de Kamer nog deze week stemt over de structuurwijziging, anders kan deze niet per 1 september ingaan. Ze heeft wel begrip voor de wens van fracties om eerst het langetermijnplan te zien, maar volgens haar mogen de partijen laten meewegen dat de omroepen de voorliggende wijziging steunen.