Binnenland

’Jong en dynamisch’ personeel werven vaak verboden

Werkgevers discrimineren vaak in advertenties als zij om een ’jong en dynamisch’ nieuw personeelslid vragen. Ook het hanteren van leeftijdsgrenzen voor vacatures zonder de reden hiervoor op te geven, is verboden. Dat zei voorzitter A. Castermans van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) maandag.

ANP
30 May 2005 14:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:35

Volgens Castermans is bij werkgevers en ook bij bemiddelingsbureaus onvoldoende kennis van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (WGLB), die 1 mei 2004 is ingegaan. „Wij hebben inmiddels tien zaken over advertenties gehad. Tot dusver hebben we geen werkgever meegemaakt die erin is geslaagd uit te leggen waarom een leeftijdseis gerechtvaardigd was".

De klachten over het selecteren op leeftijd bij de werving die het CGB heeft behandeld, komen uit het bankwezen, it–sector, horeca, bemiddelingsbureaus en supermarkten. Vooral over de laatste branche komen de laatste tijd veel klachten binnen. Zo heeft CNV Jongeren begin deze maand een klacht bij de commissie ingediend tegen supermarkten wegens leeftijdsdiscriminatie.

Volgens voorzitter A. Blokland van de jongerenvakbond maken supermarkten zich schuldig aan discriminatie door jongeren na paar tijdelijke contracten de laan uit te sturen, omdat ze te duur worden. Ook wordt vaak ronduit gezegd dat je als twintiger te oud bent om te solliciteren naar een baan als vakkenvuller of caissière. De CNV–jongerenorganisatie kwam de praktijken op het spoor via een eigen meldpunt, waarbij inmiddels bijna tachtig klachten zijn binnengekomen.

Bij het CGB is inmiddels een zaak over leeftijdsdiscriminatie in een supermarkt behandeld en er dienen maandag in totaal vier zittingen over soortgelijke klachten in dezelfde branche. In de behandelde zaak kwam de commissie vorige week tot de conclusie dat het aanbieden van een vacature door een supermarkt aan louter medewerkers tot 19 jaar verboden was.

De werkgever waarvan de CGB de naam niet bekend maakt, koos voor jongeren onder de 19 jaar wegens kostenbeheersing. Ook zei hij te vrezen dat oudere jongeren sneller op zoek gaan naar ander werk. Dit alles is volgens de CGB onvoldoende rechtvaardigheidsgrond voor het hanteren van de leeftijdsgrens. „Per individueel geval kan bekeken worden of iemand lang genoeg bij je wil blijven werken. Dat is niet alleen te toetsen aan leeftijd", aldus Castermans.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer