Binnenland

CDA komt op voor middeninkomens

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil 400 miljoen euro uittrekken om kinderopvang goedkoper te maken en lesgeld voor 16- en 17-jarigen af te schaffen.

Redactie politiek
30 May 2005 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 02:35

De maatregelen zijn vooral bedoeld om middeninkomens tegemoet te komen, zo zei CDA-fractievoorzitter Verhagen zaterdag tijdens een congres van zijn partij in Utrecht. Verhagen verwacht dat het kabinet op Prinsjesdag voorstellen van deze strekking presenteert.

De christen-democraten vinden de tarieven die werkende ouders voor de opvang van hun kinderen moeten betalen, te hoog. Via de belasting moeten ouders een belangrijk deel van de kosten terugkrijgen. Voor deze maatregel willen het CDA 200 miljoen euro uittrekken. VVD en D66 lieten eerder weten dat ze ook extra geld voor kinderopvang willen reserveren.

Het afschaffen van lesgeld voor 16- en 17-jarigen kost de schatkist ook zo’n 200 miljoen euro. Het kabinet voelt wel voor deze maatregel. Waar het CDA het benodigde geld vandaan wil halen is nog niet bekend, zo bleek zaterdag.

Het CDA zal voorlopig geen inhoudelijke discussie starten over mogelijke beperking van hypotheekrenteaftrek. De jongerenorganisatie CDJA en de afdeling Drenthe wilden de discussie graag openen. De partijleiding raadde dat sterk af en de partijleden waren het daar mee eens. Fractievoorzitter Verhagen waarschuwde dat „morrelen aan de hypotheekaftrek na alle beperkingen die al zijn doorgevoerd, extra onzekerheid zal brengen.”

Het CDA moedigt burgers aan om woensdag tijdens het referendum vóór de Europese grondwet te stemmen. Alle prominente sprekers op het partijcongres riepen daartoe op.

De CDA-delegatieleider in het Europees Parlement, Eurlings, hekelde de opstelling van de ChristenUnie. De CU-partijleiding is tegen de grondwet, maar veel kiezers niet. Volgens Eurlings doen de aanhangers van de ChristenUnie er goed aan om te luisteren naar ethicus Douma en prof. Ouweneel. Die zijn voor de grondwet.

De Belgische oud-premier Dehaene waarschuwde dat een nee de leidende rol van Nederland in de EU in gevaar brengt. Volgens de vice-voorzitter van de conventie die het verdrag heeft voorbereid, kijken veel landen op tegen Nederland omdat het een van de grondleggers van de Europese samenwerking is. Als Nederland nee zegt, zullen anderen de leidende rol van Nederland overnemen.

Dehaene begrijpt niet waar het verzet tegen de grondwet vandaan komt. Veel mensen hebben angst voor eenwording. De grondwet die nu voorligt, voorkomt volgens de Belg juist dat Europa supranationale trekken krijgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer