Buitenland

Washington test antiraketsysteem voor vliegtuigen

Washington is begonnen aan de voorbereidingen voor het testen van een antiraketsysteem voor passagiersvliegtuigen. Daartoe worden momenteel drie vliegtuigen uitgerust met een lasersysteem waarmee naderende vijandige raketten kunnen worden geïdentificeerd en uitgeschakeld.

Van onze correspondent
30 May 2005 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 02:35

Er wordt voornamelijk gedacht aan de bescherming van passagiersvliegtuigen tegen aanvallen met draagbare raketten.

Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid heeft tot nu toe 120 miljoen dollar uitgetrokken voor de testfase. Leiden de experimenten tot het ontwikkelen van een succesvol systeem, dan moeten er miljarden uitgetrokken worden om alle 6800 Amerikaanse commerciële vliegtuigen met het systeem uit te rusten.

Deskundigen zijn verdeeld over de dreiging. Bommen die aan boord gesmokkeld worden vormen een groter risico voor de burgerluchtvaart dan draagbare raketten volgens een onderzoek van de Rand Corporation.

De Republikeinse afgevaardigde John Mica is het daar niet mee eens. „Er hebben al aanvallen met draagbare raketten plaatsgevonden. Het is een populair wapen onder terroristen. Zou dat hier in de VS gebeuren, dan moet je niet alleen rekening houden met de slachtoffers maar ook met de economische schade als door zulke aanvallen mensen niet meer durven te vliegen”, aldus Mica.

Het systeem dat wordt getest is een variant van het systeem waarmee militaire vliegtuigen worden beschermd. Wanneer het systeem een vijandelijke raket ontdekt, wordt het besturingsmechanisme van die raket met laserstralen buiten werking gesteld. Het kost 1 miljoen dollar om een vliegtuig met zo’n systeem uit te rusten. Washington hoopt in de loop van volgend jaar definitieve beslissingen te kunnen nemen over de eventuele installatie van deze systemen op alle civiele vliegtuigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer