Pentagon moet foto’s Abu Ghraib vrijgeven
Het ministerie van Defensie in Washington (Pentagon) moet meer foto’s vrijgeven die de mishandeling van gevangenen weergeven in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad door Amerikaanse militairen.
Dat besliste federaal rechter Alvin Hellerstein in New York vrijdag in een proces dat was aangespannen door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU (American Civil Liberties Union).
De ACLU eiste op grond van de wet op openbaarheid van informatie eerder al dat het Pentagon documenten zou vrijgeven over Abu Ghraib. Het ministerie heeft daarop meer dan 36.000 documenten vrijgegeven, maar houdt volgens de ACLU een groot aantal foto’s vast. Volgens een vertegenwoordiger van het Pentagon gebeurt dit om de identiteit van Iraakse gevangenen die op de foto’s staan „te beschermen en zo hun openbare vernedering te voorkomen.”
Rechter Hellerstein vond dat geen valide argument. „Foto’s over deze praktijken spreken boekdelen over de behandeling van gevangenen; de gezichten van slachtoffers kunnen onherkenbaar gemaakt worden”, aldus Hellerstein. Het gaat de rechter in feite om 144 foto’s die werden gemaakt door reservist Joseph Darby die in de gevangenis werkte. Darby heeft deze foto’s overgedragen aan het Pentagon. Enkele van zijn foto’s werden later gepubliceerd, maar volgens rechter Hellerstein moeten alle foto’s van Darby openbaar worden gemaakt.
Een krijgsraad in Fort Hood (Texas) sprak vrijdag sergeant Shane Werst vrij van de beschuldiging van moord op een Iraakse militant. De man had volgens Werst een „dreigende uitval” naar hem gedaan, toen zijn huis werd onderzocht op eventuele wapens. Omdat hij het later had doen voorkomen, alsof de militant zelfmoord had gepleegd, werd Werst beschuldigd van moord met voorbedachten rade.