DNB blijft positief over herstel economie
Hoewel het herstel van de Nederlandse economie broos is, verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat er betere jaren in het verschiet liggen.
Dat blijkt uit het jaarverslag dat de centrale bank donderdagmorgen heeft gepubliceerd.
De mondiale vooruitzichten zijn nog steeds goed. Wel wijst de bank op „enkele donkere wolken die zich aftekenen aan de horizon.” De toezichthouder doelt vooral op de sterk gestegen olieprijzen, waardoor de groei kan stagneren. Verder maakt de bank zich zorgen over de lage rente en het tekort op de lopende rekening van de Verenigde Staten.
DNB-president N. Wellink constateert dat de wereldeconomie een „voortreffelijk jaar achter de rug heeft.” Wel verschilde de groei per land sterk. Zo liet China in 2004 een toename van het bruto binnenlands product zien van 9,5 procent, terwijl dit percentage in Nederland bleef steken op 1,4.
De Nederlandse economie zal pas echt gaan groeien als de consumentenbestedingen zullen stijgen, aldus Wellink. Nu leunt het herstel nog te veel op de export. Overigens maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend dat huishoudens juist de hand op de knip blijven houden. De binnenlandse consumptie was in maart 0,2 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder.
DNB baseert zijn optimisme op de aantrekkende arbeidsmarkt en gezondere overheidsfinanciën. De bescheiden loonstijgingen en de hogere winsten in het bedrijfsleven zijn voor de bank voortekenen van betere jaren.
De centrale bank kijkt met argusogen naar de toetreding van landen tot de EU. DNB heeft sterk de indruk dat soepel met de toelatingscriteria is omgesprongen. Hierdoor gaan nieuwe landen minder serieus om met bijvoorbeeld begrotingsregels en de afbouw van staatssteun. Wellink pleit voor striktere toepassing van de regels als de volgende landen zich willen aansluiten. „Anders ontstaat een te bont gezelschap.”
Het is de bank verder een doorn in het oog dat economische cijfers van nieuwe landen onjuist bleken. DNB is daarom voorstander van versterking van Eurostat, het statistisch bureau van de EU.