„Beloon burgers bij falen provincie”
Een vergoeding voor burgers die te lang moeten wachten op een antwoord van de provincie, dat lijkt het CDA in Gelderland wel wat. Dit najaar wil de partij daarvoor een voorstel indienen. „Waarom kunnen mensen niet binnen een bepaalde tijd antwoord krijgen op hun brief?” aldus fractievoorzitter H. H. de Vries.
Het CDA in Gelderland wil, in navolging van de provincie Zuid-Holland, burgers na een bepaalde termijn 20 euro betalen voor iedere dag dat de provincie niet antwoordt op een brief of verzoek. De partij opperde het plan woensdag tijdens de algemene beschouwingen van de Gelderse Provinciale Staten.
Daar was het vooral een inleverdag voor wensenlijstjes, zo leek het. Zo wil het CDA, gesteund door de SGP, dat Gedeputeerde Staten de gemeenten meer achter de broek zitten om gebruik te maken van Europese subsidieregelingen. „Er blijft veel te veel geld op de plank liggen”, aldus fractievoorzitter De Vries.
SGP’er E. Klein sprak daarnaast zijn zorgen uit over de dalende werkgelegenheid in Gelderland. Hij noemde revitalisering van oude bedrijfsterreinen belangrijk.
De komst van een agrarische enclave bij de reconstructie van de Veluwe is een „hard gegeven”, meent het CDA. Ook pleit de partij samen met de PvdA voor het zo nodig beschikbaar stellen van meer geld om jonge boeren te ondersteunen.
SGP-fractieleider Klein noemde het positief dat is geprobeerd draagvlak te krijgen voor de reconstructieplannen. „Direct betrokkenen zijn nu gehoord. Zij voelen zich serieus genomen. Wij moeten als provincie nu geen verdere belemmeringen voor agrariërs meer opwerpen.”
Over de jeugdzorg zijn de partijen minder tevreden. Veel fracties vinden dat staatssecretaris Ross (VWS) op dat gebied te weinig presteert. De problemen rond indicatiestelling voor jongeren onder de 18 jaar hangt veel fracties de keel uit.
SGP’er Klein vroeg aandacht voor de toenemende zorgbehoefte bij jongeren en ouderen. De fractie diende aanvankelijk een motie in om de ambulancezorg in de provincie te verbeteren. Die leek echter niet op veel draagvlak te kunnen rekenen, waarna Klein beloofde dit najaar tijdens de begrotingsvergadering op het onderwerp terug te komen.
Een motie van de partij om een overschot uit het hulpfonds voor mkz-slachtoffers te besteden aan Poultry Valley, een project voor onder meer de pluimveesector rond Barneveld, haalde het niet.
De VVD deed bij monde van fractieleider J. Markink een poging om de hoogte van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting ter discussie te stellen. In het twee jaar geleden gesloten statenakkoord is afgesproken dat daaraan niet wordt gemorreld. Nu het er echter op lijkt dat de opbrengst na 2008 hoger uitvalt dan verwacht, wil de VVD nadenken over een verlaging van de opcenten.
Dat kwam Markink op een uitbrander van CDA’er De Vries te staan. Markink beloofde daarop snel in de huidige statenperiode niet te morrelen aan de afspraken.
GroenLinks wilde vooral dat Gedeputeerde Staten werk maken van het afhandelen van zaken uit het verleden. Zo is een aantal gevolgen van de bestuurscrisis drie jaar geleden zichtbaar. De Europese Unie wil bijvoorbeeld nog geld terug van de mislukte beurs Europartenariat in 1999. „Laten we deze zaak afhandelen”, aldus fractievoorzitter Van ’t Hof.
Ook pleitte hij ervoor zo snel mogelijk de achtergestelde lening van 11,5 miljoen euro te innen die de provincie heeft uitstaan bij de gemeente Arnhem. Het geld was bedoeld om stadion Gelredome te redden van een faillissement. Nu het erop lijkt dat de gemeente het stadion kan verkopen, wil GroenLinks zo snel mogelijk geld zien.