Akkoord over informatierecht OR
Minister De Geus van Sociale Zaken steunt het voorstel van de Tweede Kamer dat bedrijven de ondernemingsraad (OR) moeten informeren over beloningen aan de top.
De bewindsman stelde woensdag in een debat met de Kamer dat het zogenoemde wetsvoorstel-Harrewijn, dat is ingediend door het CDA en GroenLinks, in lijn is met het kabinetsbeleid.
Door de discussie over topinkomens streeft de regering volgens De Geus naar meer transparantie in beloningsverhoudingen. Hij wees erop dat het kabinet al heeft voorgesteld om in de nieuwe Wet medezeggenschap werknemers de OR in publieke en private organisaties met ten minste honderd werknemers informatierecht te geven.
De wet-Harrewijn, die is genoemd naar de indiener van het voorstel, het inmiddels overleden GroenLinks-kamerlid, gaat iets verder. Zo geldt de wet ook voor bedrijven die niet verplicht zijn om een jaarrekening te publiceren.
Een uitzondering geldt voor ondernemingen waar de directeur ook grootaandeelhouder is, zoals familiebedrijven. Wegens privacy van personen mag de informatie over de arbeidsvoorwaarden van het topkader, bestuurders en toezichthouders alleen groepsgewijs worden verstrekt.
VNO-NCW heeft zich altijd verzet tegen de wet-Harrewijn. De ondernemersorganisatie vreest dat de informatieplicht de arbeidsverhoudingen binnen bedrijven onder druk zal zetten, omdat de ondernemingsraden formeel niets te zeggen hebben over de inkomens van bestuurders.
Ook de VVD vindt de verplichting overbodig en verzet zich als enige partij in de Kamer tegen de wet.