EU-grondwet: We weten niet waarover we stemmen
Het referendum over de Europese grondwet op 1 juni nadert. Wat doet u? Gaat u stemmen of niet? Waarom? Voor of tegen? Een selectie uit de reacties op de lezersoproep.
Gerrit H. Verwoerd, Almelo, stemt voor: „Voor mij wordt het steeds onbegrijpelijker waarom de SGP en de ChristenUnie tegen de nieuwe grondwet zijn. Tegen de Europese Grondwet betekent ook tegen de Nederlandse Grondwet. In beide wetten staat geen enkele verwijzing naar een „christelijke” traditie. En dan heb ik het nog niet over de betekenis daarvan.
Hoe kunnen ”christenen” nu tegen Europese integratie zijn? Grenzen van landen zijn slechts hulpmiddelen op deze aarde. Het nationalisme heeft meer oorlog dan vrede gebracht. Ook tussen christenen. De Balkan is hier een slecht voorbeeld van.
In Psalm 81 zingen we in de Oude Berijming dat de Filistijn, de Tyriër, de Moren zijn binnen u, O Godsstad, voortgebracht. Maar als we iets, hoe gebrekkig ook, daarvan op aarde willen laten zien, beginnen we over onze ’heilige’ Nederlandse grenzen.
Ik durf de stelling te poneren: Voor een christen bestaan ten diepste geen (lands)grenzen en is er geen onderscheid tussen mensen die nu nog opgedeeld zijn in staten.”
Bas Visser stemt tegen: „Omdat we niet of nauwelijks weten waar het referendum over gaat, zijn we zeker nog niet toe aan een Europese grondwet en kunnen we het best nee stemmen op 1 juni 2005.”
Ds. E. Gouda, Oude-Pekela, stemt tegen: „Er wordt in ons land een referendum gehouden. Nu zit ik daar niet op te wachten, maar nu het zo ver is, laat het dan maar komen. Hier doet zich echter een merkwaardig verschijnsel voor. Voorstanders van een referendum (b)lijken nu ineens een raadplegend referendum niet au sérieux te nemen. Reden? Men vreest de -negatieve- uitslag! En daarom wordt de Nederlandse burger dezer dagen -tegen zijn zin- via Haagse politici getrakteerd op oorlogstaal; het is een ramp voor Nederland als er tegen de grondwet gestemd wordt. Maar voor wie is het nu daadwerkelijk een ramp?
Is het dat allemaal waard? Nee. Ik noem de veel te dure euro, verder kunnen we denken aan de onderhandelingen met Turkije, om nog maar te zwijgen van de visie op Israël. Daarom stem ik naar eer en geweten tegen!”
A. Faro, Ridderkerk, stemt tegen: „In een laatste pamflet probeert de regering ons nog wat wijs te maken: Nederland blijft Nederland; en we houden onze eigen grondwet. Maar afgelopen weekend kregen we uit Brussel reeds te horen dat onze aartsvijand de muskusrat Europese bescherming zal gaan genieten. Waar blijven we op die manier! Laten we nee zeggen.”
J. R. A. den Hertog stemt tegen: „Hoe, waar en wanneer ben ik de afgelopen decennia de EU tegengekomen? Wanneer iemand in het verleden zijn rijbewijs B haalde, had hij automatisch het E gedeelte. Dankzij Europese wetgeving is dit laatste vervallen!
In het verleden was een paspoort niet alleen vijf jaar wereldwijd geldig, maar daarna nog eens vijf jaar geldig binnen een groot aantal Europese landen. Dankzij Europese wetgeving is dit laatste niet meer van toepassing!
Dankzij Europese wetgeving zijn auto’s de laatste jaren in Nederland netto gelijk getrokken met de overige EU-landen door de fabrikanten/importeurs en hierdoor fors in prijs gestegen. Waag het niet binnen Nederland met een auto te rijden voorzien van een kenteken van een ander EU land. Hoezo één Europa?
De invoering van de euro heeft een forse inflatie teweeggebracht, ondanks ontkenning van de euro-lovers!
Dankzij rigide milieuwetgeving vanuit Brussel kunnen spitsstroken niet gerealiseerd worden, terwijl rijdend verkeer minder uitstoot genereert dan stilstaand en filerijdend verkeer.
Rigide Europese milieuwetgeving brengt de visserijsector tot het randje van de afgrond, maar de Russen vissen gewoon door! Hetzelfde geldt voor onze agrariërs.
Het zal niet verbazen: ik ga tegenstemmen!”