Zijtak IJssel niet door Noordeinde
De geplande ’bypass’ van de IJssel bij Kampen komt niet door het Gelderse dorp Noordeinde te liggen. Die toezegging deed Overijssels gedeputeerde voor Ruimte en Milieu T. Rietkerk (CDA) woensdagavond tijdens een bijeenkomst met inwoners van het dorp.
De dorpelingen vreesden dat de nieuwe rivier door het dorp zou komen te liggen. De inwoners van het Gelderse dorp Noordeinde hoorden pas drie dagen voor het verstrijken van de inspraaktermijn van het miljoenenproject. „Dat had eerder gekund”, erkende een medewerker van Project IJsseldelta woensdag.
De organisatie is een samenwerkingsverband tussen ministeries, de provincie Overijssel, de gemeenten Kampen, Zwolle en Zwartewaterlanden en het waterschap Groot Salland.
„Het dorp wordt niet weggevaagd”, aldus Rietkerk. De tussen de 250 en 350 miljoen euro kostende zijtak is volgens de projectgroep IJsseldelta nodig om in hoogwaterperiodes op lange termijn droge voeten te houden in Kampen, waar de IJssel zich als noordelijkste aftakking van de Rijn sterk vernauwt. De verwachte toestroom van rivierwater in de toekomst brengt grotere overstromingsrisico’s met zich mee.
De projectgroep heeft woensdag de 375 inspraakreacties op vijf voorgestelde schetsen voor de bypass besproken. De varianten die over Gelders grondgebied gaan, vallen af. Daarmee hopen de bestuurders de gemoederen in Noordeinde tot bedaren te brengen.
„In een van de scenario’s verdwijnen vier boerderijen in het noorden van het dorp Noordeinde. De bewoners wisten nergens van. We zijn gewoon overgeslagen”, zegt G. Huisman, voorzitter van de Belangen Gemeenschap Noordeinde. De inwoners verwerpen drie van de vijf voorgestelde scenario’s. Huisman: „Deze varianten betekenen een enorme inbreuk op het karakter van het dorp. Hierbij zouden de dijken namelijk 2,5 meter verhoogd moeten worden.”
Kamperveen, op Overijssels grondgebied, vreest ook door de nieuwe rivier opgeslokt te worden. De dorpelingen van Kamperveen werden tijdig ingelicht en hebben naast de al bestaande vijf schetsen voor de bypass een zesde variant bedacht waarbij het dorp gespaard wordt. „Dat plan wordt op 10 juni besproken”, zegt Rietkerk.
„De variant die Kamperveen heeft bedacht, is voor ons een belangrijke bouwsteen om tot een definitief ontwerp te komen”, zegt ook een projectmedewerker van IJsseldelta. „Wel bekijken we of deze variant technisch haalbaar is. We willen de dorpelingen bij het vervolgtraject nauw betrekken.”
De inwoners van Noordeinde hebben in drie dagen tijd op hun beurt weer een variant bedacht op het Kamperveense scenario. Als de zijtak volgens die schets komt te lopen, worden beide dorpen gespaard.
Noordeinde voelt zich gesteund door het gemeentebestuur. Het college van burgemeester en wethouders van Oldebroek zegt geen enkele variant te tolereren waarin Noordeinde wordt bedreigd.
De projectgroep maakt in het najaar bekend welk traject de voorkeur heeft.