Extra comfort kost kampeerder geld

Kamperen klinkt voordelig. Goedkoper in ieder geval dan een hotelvakantie of het huren van een huisje. Overnachten onder tentdoek hoeft ook niet veel te kosten. Maar wie de vakantiebestedingen in de hand wil houden, doet er wel goed aan allerlei bijkomende kosten in de gaten te houden. „Het kan zo zijn dat je op grond van het algemene tarief denkt dat je een goedkope camping hebt uitgezocht, maar dat je door alle extra kosten uiteindelijk duurder uit bent dan op een duurdere camping waar veel kosten inclusief zijn”, zegt Femke Wouters van de ANWB.

Geertje Bikker-Otten
10 May 2002 15:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:34
Wie wil kamperen, moet goed de bijkomende kosten overrekenen. Een caravan achter de auto bijvoorbeeld geeft een fors hoger brandstofverbruik. - Foto RD
Wie wil kamperen, moet goed de bijkomende kosten overrekenen. Een caravan achter de auto bijvoorbeeld geeft een fors hoger brandstofverbruik. - Foto RD

De eerste kostenpost waar de kampeerder mee te maken krijgt is de aanschaf van een uitrusting. Een tent, camper of caravan, slaapmatjes, slaapzakken, kookspullen en ga zo maar door. Eigenlijk geldt hiervoor dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Een algemeen uitgangspunt is dat een voorkeur voor luxe en comfort zich onmiddellijk vertaalt in hogere kosten. Al was het alleen maar omdat de auto aanmerkelijk meer brandstof zal gaan gebruiken als er een zwaarbeladen caravan achter gehangen wordt. Een lichtgewichttentje met toebehoren zal nauwelijks invloed hebben op het verbruik per kilometer.

Iets dergelijks geldt voor de aanschaf van de spullen, maar ook voor de tarieven die een camping in rekening brengt. Een verblijf op een ’kale’ locatie die nog net is voorzien van een toiletgebouw, is allicht voordeliger dan een vakantie op een terrein met eigen zwembad, tennisbaan, horecagelegenheden en wasruimte met gratis gebruik van wasmachines. Kamperen bij de boer of op een natuurcamping is dus -grofweg gesproken- voordeliger dan het reserveren van een plaats op een vijfsterrencamping.

Vergelijken
Femke Wouters van de ANWB geeft mensen die veel belang hechten aan het in de hand houden van de vakantiekosten, het advies zich vooraf goed te oriënteren. „In onze campinggidsen staan van veel campings de tarieven, zo actueel mogelijk. Ze dateren van augustus van het voorgaande jaar, dus er kan een afwijking in zitten. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om de camping waar de keuze op is gevallen een offerte te vragen. Dat kan zeker als het de bedoeling is om ergens langer te blijven de moeite waard zijn. Wie ook vraagt naar de bijkomende kosten, weet dan vooraf waar hij aan toe is.”

Om het vergelijken van campings eenvoudiger te maken, hanteert de ANWB in de gidsen overigens een zogenaamd ”vergelijkingstarief”. Het gaat om de kosten die in rekening worden gebracht voor een soort modelgezin met een pakket standaardvoorzieningen. De bedoeling is om het beeld voor een buitenstaander -die bijvoorbeeld thuis op de bank bezig is een bestemming voor de zomervakantie uit te kiezen- zo min mogelijk te vertroebelen.

Goedkope camping
Een richtbedrag voor kampeervakanties bestaat volgens Femke Wouters niet. „Kampeerders zijn zo verschillend. De een kiest voor kleine campings met weinig voorzieningen en bereidt alle maaltijden zelf. Een ander houdt van campings die van alle gemakken zijn voorzien en daardoor duur zijn en gaat zo vaak mogelijk uit eten.” Dat heeft grote gevolgen voor het gemiddelde bestedingsbedrag per dag.

Wat is goedkoop, wat is duur? De manier waarop tarieven worden berekend en welke posten daarin zijn verwerkt is allesbepalend. Maar niet altijd even doorzichtig. „Het kan zo zijn dat je op grond van het algemene tarief denkt dat je een goedkope camping hebt uitgezocht, maar dat je door alle extra kosten uiteindelijk duurder uit bent dan op een duurdere camping waar veel kosten inclusief zijn”, zegt Femke Wouters.

Douchemunten
Kampeerders kunnen met allerlei bijkomende kosten geconfronteerd worden. Probleem is dat deze extra’s soms geheel uit de lucht komen vallen. Wil je na een warme reis gaan douchen, blijkt dat daarvoor eerst bij de receptie munten moeten worden aangeschaft. De ene camping geeft de gezinshond gratis toegang, op een andere camping moet er apart voor betaald worden.

Een post die door veel campings in rekening wordt gebracht is toeristen- en eventueel milieubelasting. Per dag en per persoon gaat het veelal om bedragen van een paar eurodubbeltjes tot ruim een euro. Bij een langdurig verblijf met een gezin kan het aardig oplopen. „Of er toeristenbelasting wordt geheven hangt af van het land en de regio. Soms gebeurt het wel, soms ook niet”, zegt Femke Wouters.

Een blik in een paar campinggidsen leert dat de hoogte en de manier van heffen verschillen. De ene campinghouder rekent een tarief waarin deze belasting is verwerkt, bij een ander wordt ze apart in rekening gebracht.

Elektriciteit
De ANWB adviseert ook in de gaten te houden op welke manier het gebruik van elektriciteit wordt berekend. „Soms moet een gast aansluitkosten betalen. Meestal wordt er een vergoeding per nacht gevraagd. Maar soms is er ook sprake van afrekening aan het eind van het verblijf. Dat laatste komt minder voor. Eigenlijk vooral als er sprake is van een langer verblijf op één plaats.”

Wel of niet betalen voor de douches is ook een punt om op te letten. „Als je de kosten in de hand wilt houden, is dat iets waar je vooraf naar moet informeren. Overigens wordt dit punt in onze campinggidsen ook altijd vermeld.” Er zijn campings waar voor elke druppel warm water betaald moet worden. Wie de afwas wil gaan doen, moet dus zorgen dat er ook wat munten meegaan richting de publieke sanitaire ruimtes.

Wat het beleid is ten aanzien van het gebruik van wasautomaten, honden en bijzettentjes verschilt per camping. Een algemene lijn valt niet te trekken, zegt Femke Wouters. Het is bijvoorbeeld niet zo dat goedkope campings in het algemeen de neiging hebben allerlei extra’s in rekening te brengen. Althans, niet voorzover bij de ANWB bekend is.

Tennisbaan
Het staat campinghouders vrij om voor allerlei faciliteiten kosten in rekening te brengen. Voor het gebruik van sportvelden en het zwembad bijvoorbeeld. Of voor door de camping georganiseerde excursies. „Het zwembad en de tennisbaan zijn voor campinggasten wel vaak gratis. Maar soms moet er voor betaald worden.”

Als er bezoek komt, is het vrij algemeen gebruikelijk dat daarvoor kosten in rekening worden gebracht. Voor het verblijf op de camping, maar ook voor het gebruik van allerlei faciliteiten.

Een punt om op te letten is dat de tarieven -los van de grootte van tent of caravan- op een camping ook uiteen kunnen lopen. Dat is soms het geval afhankelijk van de oppervlakte van de standplaats. Hoe meer ruimte, des te hoger de prijs. Maar ook de ligging van een standplaats kan ervoor zorgen dat de prijs omhooggaat. „Een plekje dicht bij het strand kan bijvoorbeeld duurder zijn dan een plaats vlak bij de toiletgebouwen.” Dat is een punt om bijvoorbeeld bij vooraf reserveren naar te informeren.

Alles inclusief
Dat de bijkomende kosten voor vakantiegangers een onaangename verrassing kunnen zijn, is onder andere opgepakt door de organisatie Recreatiecentra Nederland. Hierbij zijn in Nederland ruim tien en in Frankrijk drie campings aangesloten.

De organisatie belooft niet alleen ruime kampeerplaatsen, maar ook helderheid over de in rekening te brengen tarieven. Die zijn namelijk alles inclusief. „U betaalt, naast de kosten voor eventueel uw huisdier, alleen nog een overheidsheffingentoeslag van 1,50 euro per plaats per nacht of 7,50 euro per plaats per week. U weet dus precies waar u aan toe bent. Elektra, parkeren, warme douches, warm water, toeristenbelasting en een of twee bijzettentjes kosten niets extra.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer